ДПС ще подкрепи антикорупционния закон на ГЕРБ

1404
ДПС ще подкрепи антикорупционния закон на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

ДПС ще подкрепи законопроекта на ГЕРБ за създаване на самостоятелна комисия "Антикорупция", която да обедини досегашните комисии за отнемане на незаконно имущество и конфликт на интереси, съответната дирекция в Сметната палата и БОРКОР.

Това обяви депутатът от движението Хамид Хамид по време на обсъждането на идеите на управляващите, организирано от парламентарната правна комисия и правосъдното министерство.

Цветанов и Нинова в битка кой ще пребори корупцията. Управляващите готови за пълен мандат

С гръмки речи от парламентарната трибуна започна новия политически сезон в парламента. Впечатление направи, че двете основни партии в Н...

Според законопроекта на ГЕРБ председателят на бъдещата антикорупционна комисия ще се избира от парламента по предложение на депутати и след това сам ще номинира останалите членове на ръководството.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни тази концепция със стремежа на управляващите да не концентрират избора председател и заместниците му в изпълнителната власт.

Главният прокурор Сотир Цацаров повтори забележката си, изразена преди ден по отношение на законопроекта на БСП – че новият антикорупционен орган не трябва да има техническата възможност сам да прилага специални разузнавателни средства (СРС), а само да иска използването им. Същата позиция изрази и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

Правосъдният министър Цецка Цачева впоследствие увери, че бъдещата комисия ще бъде само заявител на СРС-та, но няма да може сама да ги прилага.

Антикорупционният закон - основен акцент в новия политически сезон

След месец лятна ваканция народните представители се завръщат по местата си в пленарна зала. Първият работен ден за депутатите ще запо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика