Друга държава може да издигне Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН

4313
Друга държава може да издигне Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН
Снимка: БГНЕС

Въпреки че България официално номинира Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, в момента текат процедури друга страна да издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева, което е допустимо според правилата на ООН, пише британският "Сънди таймс".

Британското издание припомня, че "за разочарование на американските дипломати любимец на руския президент Владимир Путин и бивш член на Българската комунистическа партия (БКП) се очертава като водещ претендент за поста на генерален секретар на ООН".

В същото време обаче отбелязва, че САЩ и някои техни съюзници, включително Великобритания, искат друг кандидат, може би дори друг български кандидат: Кристалина Георгиева.

В момента се наблюдава натиск следващият генерален секретар на Обединените нации да е жена и има широко разпространено схващане, че кандидатът трябва да дойде от Източна Европа, допълва "Сънди таймс".

63-годишната Ирина Бокова, която е директор на ЮНЕСКО, бе номинирана миналия вторник от правителството в София за наследник на Бан Ки Мун, чийто втори мандат изтича в края на годината.

Австралийското издание Geelong advertiser също подчертава, че САЩ, Великобритания и техни съюзници дават индикации, че са против номинацията на Бокова, "въпреки че тя е считана за добра кандидатура в България и е първата жена, оглавила ЮНЕСКО".

Изданието отбелязва, че съперник на Бокова може да е бившият премиер на Австралия Кевин Ръд.

Тъй като всяка от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН може да наложи вето, надпреварата ще е ожесточена.

"Ако българският премиер иска българка да е следващият генерален секретар на ООН, то той е избрал погрешната", обяснява за лондонското издание западен дипломат от държава, член на Съвета за сигурност.

ООН официално потвърди кандидатурата на Бокова

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова вече е официално представена като кандидат за поста генерален секретар на ООН, изборите ще ...

Бокова, чийто баща е бил главен редактор на комунистически вестник, има впечатляваща биография, но запознати коментират, че е разгневила Вашингтон с решението ЮНЕСКО да признае Палестина за държава, допълва "Сънди таймс", цитиран от Mediapool и Дневник.

Тя бе и едно от малкото високопоставени лица, които присъстваха на парада по случай Деня на победата в Москва миналата година заедно с кубинския президент Раул Кастро и китайския лидер Си Цзинпин.

Бокова вече започна своеобразна кампания преди срещите и разговорите с посланици, които трябва да се проведат през април.

"Всеки, който иска да направи кариера в тези страни, трябва да е комунист, смята Жан Красно, академик, който води едногодишна кампания, за да открие жена - кандидат за генерален секретар на ООН. Ако искате източноевропеец на този пост, какво ще направите?"

В състезанието за генерален секретар вече влезе хърватският външен министър Весна Пушич. Очаква се нейната колежка от Молдова Наталия Герман, както и президентът на Литва Далия Грибаускайте също да се включат в надпреварата, допълва британският вестник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика