Две министерства минаха с три на релси одита на Сметната палата

29386
Две министерства минаха с три на релси одита на Сметната палата
Снимка: БГНЕС

Две министерства и три държавни учреждения – едно ведомство плюс две бюджетни организации, са получили заверка „на косъм” от Сметната палата на финансовите си отчети за 2012 година.

Оказва се, че Министерството на земеделието и храните плюс Министерството на здравеопазването получават „заверка с резерви”. Земеделското министерство се е забавило с предаването на отчета за дейността през миналата година, а освен това има нередности, касаещи касовото изпълнение на извънбюджетните сметки и фондове.

Ще има одит на дейността на МВР за последните три години от управлението на ГЕРБ

Депутатите приеха проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит за съответствие при финансовото управление на Мин...

При здравното министерство има неточност в отчета на разходите за транспорт в центровете за спешна помощ, в някои болници и здравни заведения не са осчетоводени правилно разходи за ремонти, поддръжка, режийни разноски, а в централното управление неправилно е записано придобиването на компютри. Не са осчетоводени и приходи за отдадените под наем от Министерството на здравеопазването апартаменти на физически лица.

Освен двете министерства, заверка със забележка има още за БАН, БТА и Държавния резерв. По отношение на резерва е установено, че инвентаризацията му не е извършена съгласно закона, има несъответствия на касова и на начислена основа, което е накарало одиторите да правят нов отчет  за касовото изпълнение на бюджета и извънбюджетните сметки и фондове и нова оборотна ведомост и баланс за 2012 година.

При БТА е установено отклонение в отчета за касовото изпълнение на бюджета - не са заверени наличностите по сметки в търговски банки; след 2005 г. не е извършена преоценка на административната сграда на БТА и на почивната станция Витоша; не са отразени задбалансово приходите и разходите от стопанска дейност; допуснати са съществени пропуски и грешки при провеждането на годишната инвентаризация и бракуването на активите; не са отчетени задбалансово сумите на поетите ангажименти по сключени договори с доставчици на активи и услуги.

За БАН заключението е, че има непровеждане на инвентаризация в две последователни години, има отклонения и във финансовия баланс на академията.

Ще има одит на дейността на МВР за последните три години от управлението на ГЕРБ

Депутатите приеха проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит за съответствие при финансовото управление на Мин...

Сметната палата не дава заверка на финансовия отчет на Община Септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика