Две съдийки се престрашиха да опитат да станат главен съдебен инспектор

13350
Две съдийки се престрашиха да опитат да станат главен съдебен инспектор
Снимка: БГНЕС

След като кандидатурата на съдия Веселина Тенева за главен съдебен инспектор се превърна в провал и след като известно време липсваха кандидати за поста, най-после има две желаещи да носят тежкото време. Това са съдиите Вера Чочкова от Софийски градски съд и Теодора Точкова, председател на Административен съд – Хасково.

Засега Чочкова и Точкова са съгласни да участват в публичното обсъждане на кандидатурите им. Те бяха излъчени от общо дванадесет съдии, които бяха обсъждани като възможни кандидатури във вътрешно-съсловната консултация на Съюза на съдиите в България (ССБ).

Публичното обсъждане на кандидатурите на Чочкова и Точкова ще се състои на 21 март 2014 г. от 10.00 ч. в Конферентната зала на Съдебната палата в София. За участие в него ще бъдат поканени съсловните магистратски организации, както и неправителствени организации, развиващи дейност за утвърждаване на правовата държава и върховенството на закона. По време на обсъждането всеки от номинираните ще има възможност да се представи и да изложи вижданията си за дейността на ИВСС. Впоследствие ще им бъдат зададени, след тяхното обобщаване, постъпилите по електронната поща въпроси, като ще бъде дадена възможност на поканените на изслушването съсловни и неправителствени организации за задаване на допълнителни такива.

Целта е да се установи каква е съсловната и обществената подкрепа за предложените кандидати. Всеки, който иска да се включи в публичното обсъждане и в съответствие с утвърдената от Разширения управителен съвет на ССБ рамка на консултацията, трябва да изпрати становище в срок до 20 март 2014 г. на електронната поща на ССБ office@judgesbg.org. На пощата можете да бъдат зададени въпроси към двамата съдии, приели номинацията. Те ще бъдат обобщени и зададени по време на изслушването им. Публичното обсъждане ще бъде открито за представителите на медиите и ще бъде предавано пряко по интернет.

След обсъждането, УС на ССБ ще вземе решение дали кандидатурите на Вера Чочкова и Теодора Точкова да бъдат официално подкрепени и излъчени от името на съсловната организация. След това предстои народните представители да преценят дали да внесат тези номинации за разглеждане в Народното събрание.

Съсловната организация ще продължи обобщаването на събраната информация и повдигнатите по време на дискусията въпроси за действащата правна уредба на конституирането на ИВСС, неговия състав, правомощия и дейност до момента, както и перспективите за развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com