Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавна агенция "Архиви" - между културата и държавата

08 декември 2023, 15:30 часа • 4900 прочитания

Архивите са хранилище на паметта и на документалното културно наследство, но ролята на архивистите далеч не се изчерпва с бърсане на прах от стари документи. Те имат важната задача да решат и каква част от националната ни памет ще се съхрани – определят ценността на документите, осъществяват контрол върху съхраняването им в публичните институции и съблюдават спазването на правилата при работата с документи.

Мълчаливият протест

В продължение на девет месеца служителите на Държавна агенция „Архиви“ (ДАА) неотклонно протестират за увеличаване на техните възнаграждения и подобряване на условията на труд. Опитват се да правят това с разумни доводи.

Още: Асен Василев: Стремим се да достигнем 70% от средноевропейското ниво на заплащане

Изпратени са писма до премиера, министри, народни представители и високопоставени чиновници. Не разполагат с тежка селскостопанска техника и не бият хора. Може би затова и не сте чули за техния протест.

Важността на ДАА

Агенцията е и държавна институция към Министерски съвет– тя е неизменна част от функционирането на държавата и без нея то би било невъзможно, защото документите са необходими за осигуряване на всички области от обществения живот.

Искаме справка от съда? Съдът иска справка от архивите. Искаме да уредим имотен въпрос? Обръщаме се към архивите. Опитваме се да разберем повече за семейната ни история? Търсим информация в архивите. Изследователите ползват архивните документи, за да осветлят миналото в специализирана и популярна литература.

Още: Общинските съветници в София без заплати, докато не работят: Мнение на Асен Генов

Снимка: БГНЕС

Пазители на историята

Документалистите създават филми, посветени на историческо събитие или личност, като работят с и представят документи от архивите. Примерите са безброй. Архивистите покриват изключително широк спектър от дейности и задачи. Вероятно и поради тази причина архивите остават „ничия земя“ – ту държавна институция, ту културен институт, но обикновено непризната нито за едното, нито за другото.

Още: ДА "Архиви" прави сайт, посветен на Васил Левски

Унизително заплащане на труда

Оказва се, че заплащането на грижата за националното документално наследство, в което всички ние иначе се гордеем, е обидно ниско. В Държавна агенция „Архиви“ работят около 270 служители на експертни длъжности. Ето какво е тяхното възнаграждение според различните длъжности. 

Справка за минималния, максималния и средния размер на брутните трудови възнаграждения в Държавна агенция "Архиви" към 01.05.2023 г.

Непоносими условия на труд

На фона на тези забележително ниски заплати, от работещите в архивите научаваме, че през зимата температурата в работните им помещения достига до 6 градуса, а през лятото – до 36 градуса. Служителите на агенцията работят на компютри с остарял и неподдържан софтуер. Постоянно не достигат архивни кутии и консумативи за съхранение и прочее. Служителите в държавните архиви в страната изпълняват всякакви функции – на архивисти, на хигиенисти, на монтьори.

Още: Служители на ДА "Архиви" са готови за ефективни стачни действия

Липса на кадри

Заради ниските заплати, в самите държавни архиви в областните градове работят по 4-5 служители. Те са непрекъснато изправени пред дилема с какво да се захванат най-напред – работа с институции, приемане на архиви, обработване и описване, предоставяне на достъп на читатели, дигитализиране, регулярна офис и счетоводна дейност, поддържане на поверените им собственост и оборудване, често амортизирани, технологично и/или материално остарели, и т.н. Старите и опитни архивисти се пенсионират, без да има на кого да предадат своите знания. Нови служители почти няма. Много от новопостъпилите напускат до месец-два. Архивите, в които се изисква служителите да имат висше образование, не могат да се конкурират с други работодатели, които също изискват такова. Още по-лошо, те вече не могат да се конкурират и с работодатели, които нямат претенции към образованието на служителите си.

В продължение на дълги години архивистите изпълняват отговорно своята работа въпреки пренебрежението  и нехайството. Сега, когато са принудени да търсят работа другаде, правят един последен опит, в името на опазването на българското документално наследство, да припомнят на властимащите, че не е достатъчно да окачват портретите на Васил Левски в кабинетите си и да се просълзяват дежурно по време на национални празници. Нужно е да се погрижат и за хората, които съхраняват националната памет.

Още: Мащабно проучване за нарушенията на трудовите права започна КНСБ

Снимка: БГНЕС

Кореспонденция

Към настоящия момент писма с наболелите проблеми на ДАА са изпратени до:

1. Писмо с подписка на 208 служители в ДАА – 4 април 2023 г., изпратено до ръководството на Агенцията.

Още: Фотограф е първият дарител за 2023-та на Държавния архив в Смолян

2. Декларация на синдикатите до Министерския съвет за увеличаване на трудовите възнаграждения до МС (Гълъб Донев) – 26 април 2023 г.

3. Писмо до Мария Габриел, заместник министър-председател и ресорен на ДАА – 12 юни 2023 г.

4. Писмо до Мария Габриел, Комисията по бюджет и финанси в НС, Асен Василев – министър на финансите – 29 юни 2023 г.

5. Писмо до всички парламентарни групи в НС – 20 юли 2023 г.

Още: 10 октомври - професионален празник на архивистите

6. Писмо до всички народни представители – 26 юли 2023 г.

7. Писмо до Николай Денков (МС), подписано от 238 служители на Агенцията – 21 ноември 2023 г.

8. Писма до парламентарните групи по култура и медии; бюджет и финанси; образование и наука – 27 ноември 2023 г.

Служителите на ДАА са получили 70 писма в подкрепа на исканията им от институции и организации – общини, библиотеки и др.

Още: Община Бургас дигитализира архива си

Онлайн петицията в тяхна подкрепа е подписана от 505 човека, а по места – от над 1940 души.

Министерският съвет, който е отговорен за ДАА, Министерството на финансите и всички парламентарни групи в НС са запознати с проблемите на Агенцията.

Снимка: БГНЕС

Още: Съдбите на артисти от Скопския народен театър - изложба на Държавен архив - София (ВИДЕО)

Резултати до момента

Резултатите от всички тези писма са:

1. Среща на главния секретар на МС с представители на Инициативния комитет, представляващ 238 служители на Агенцията, на която са маркирани основни проблеми и от МС са поставени изисквания за осигуряване на допълнителен финансов ресурс – съкращение на 50 трайно незаети щатни бройки, обосновка за допълнителни средства в бюджета на ДАА за заплати и стратегически документ – визия за ДАА за периода 2024 – 2026 г. Не е поет твърд ангажимент за допълнителни средства и макар че всички условия са изпълнени, това не е довело до нищо.

2. Представители на ИК са провели срещи с депутати-представители на комисиите по култура и медии, и образование и наука в парламента в периода 28 – 8 ноември 2023 г., с цел представяне на тежкото състояние на ДАА и ниските трудови възнаграждения, и търсене на решения.

Остава въпросът - кога гласът на архивистите ще бъде чут?

Белодробната болница в София с пострадали кабинети, повредено оборудване и без архив след пожар

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес