Едно от лицата на ПП-ДБ не иска нов мандат като партиен председател

7354
Едно от лицата на ПП-ДБ не иска нов мандат като партиен председател
Снимка: БГНЕС

Владислав Панев няма да се кандидатира повече за съпредседател на "Зелено движение". Новината съобщи самият той пред Аctualno.com.

"Обявил съм вече пред Националния съвет, че няма да се кандидатирам за нов мандат за съпредседател. Вече 7 години съм съпредседател на партия. Това е прекалено дълго време", коментира Панев. 

Той обърна внимание, че в САЩ допустимите мандати за президент са два, т.е. общо 8 години. "Ако сега се кандидатирам, ще стана с мандат 9 години. За мен е първо твърде много, второ доста изстискващо като стрес и енергия", смята Панев.

Припомняме, че миналата година подобно решение взе и Борислав Сандов. ОЩЕ: Борислав Сандов няма да се кандидатира отново за съпредседател на ПП "Зелено движение"

Вътрешна проверка в "Зелено движение“

Панев направи уговорката, че повод за решението му да не се кандидатира за следващ мандат не е вътрешната проверка в движението, около която се разшумя последните дни. Припомняме, че "Бивол" разпространи вътрешен доклад на анкетна комисия във формацията, подсказващ за сериозни нарушения в партийната финансова и кадрова дисциплина.

"Малка част от информацията на "Бивол" е от доклада на анкетната комисия. Останалата част е дошла от другаде", твърди Панев.

Той уточни, че тези съмнения, за които "Бивол" съобщи, са свързани със събрание на партията от декември 2022 г. "Бяха установени съмнения за нарушения, затова и съвсем демократично - изборът на това събрание беше отменен. Беше избрана анкетна комисия, която да изследва какво точно се е случило, да предложи наказания, промени в начина на избор на делегати, включително за следващото Национално събрание така, че то да бъде максимално чисто и да няма никакви съмнения", обясни Панев.

Чатът с указанията и касирането на вътрешния избор

"Не съм давал такива указания", увери съпредседателят на "Зелено движение" във връзка с друго твърдение на "Бивол", че бившият съветник на Панев - Никола Йорданов раздавал указания на чат с делегати от "Зелено движение" за кого и как да гласуват при избирането на ръководството на партията.

"За този чат разбрах на самото Национално събрание, когато се появи тази информация. Това беше основанието за касиране на резултатите от за избор на съпредседател. Затова беше свикана и анкетна комисия. Напълно по правилата в момента се действа", смята Панев.

Според него е напълно нормално делегатите да се координират по някакъв начин кой как да гласува. "Това е било прекалено широка практика на миналото Национално събрание. За мен беше по-добре, че резултатите бяха отменени, което написахме още същия ден декември месец", каза още Панев.

Ще има ли оставки в "Зелено движение"?

Владислав Панев отговори и на призивите за оставки в ръководството на формацията, уточнявайки, че те е дойдат с датата за ново Национално събрание. Уставът на "Зелено движение" предвижда, че събранието има право да избира ръководните органи на партията, като Изпълнителен съвет и 20 члена на Националния съвет с мандат 2 години, както и Контролен съвет с мандат 2 години.

Националното събрание на Зелено движение е върховен орган на партията. Неговите решения са задължителни за всички членове, структури и органи на партията. То се свиква на заседание от Националния съвет най-малко веднъж годишно, както и до три месеца след провеждане на парламентарни избори. Такова може да се свиква и по общо решение на не по-малко от 20% (двадесет процента) от членовете на партията. ОЩЕ: Владислав Панев: Струваше си да се направи този компромис, за да се създаде редовно правителство

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика