ЕК: Има непрозрачност при правилата и договорите за обществените поръчки за "Южен поток"

40023
ЕК: Има непрозрачност при правилата и договорите за обществените поръчки за "Южен поток"

Обезпокоени сме от правилата и договорите за възлагане на обществени поръчки в България. Това каза Шантал Хюз – говорител на комисаря по вътрешния пазар Мишел Барние, в интервю за БНР. Обезпокоени сме, че тези правила са нарушени и по тази причина изпратихме до българските власти официално уведомително писмо, с което искаме от тях информация за действията и намеренията им, обясни Шантал Хюз.

На въпрос дали тези писма са първа стъпка от наказателна процедура, която би могла да завърши с дело срещу България, Шантал Хюз отговори: „Това наистина е първият етап от наказателна процедура. Тя действително може накрая да ни отведе до дело в Европейския съд, но ние винаги опитваме да разрешим проблема със съответната страна преди да стигнем толкова далеч. Засега просто искаме повече информация“.

МИЕ: Изборът на изпълнител за "Южен поток" е законосъобразен

България е страна-член на Европейския съюз и нееднократно категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализира...

„Искаме също така българските власти да прекратят проекта „Южен поток“, докато се водят дискусиите и докато се постигне пълното съответствие с европейското законодателство. Договорите може да са сключени, но реалната дейност по строителството още не е започнала. Така че – да, ние искаме от властите в България да прекратят проекта и очакваме те да се съобразят с това“, категорична беше Шантал Хюз.

Европейската комисия вижда два основни проблема със строителството на "Южен поток" в България. Те са причината за откритата наказателна процедура и искането за прекратяване на проекта, съобщи Хюз.

Първият проблем е свързан с това, че на компанията "Южен поток - България" е възложено да проектира, финансира, строи и управлява газопровода без съответните прозрачни конкурентни процедури. Вторият проблем е с договорите за подизпълнители, при които може да бъде дадено преимущество на определени руски и български фирми.

От Министерството на икономиката и енергетиката коментираха, че очакват официалното уведомително писмо от Европейската комисия по повод изявлението за започналата наказателна процедура. От ведомството се ангажираха да спазят едномесечния срок за отговор.

ЕК открива наказателна процедура срещу България заради "Южен поток"

Европейската комисия обяви, че открива наказателна процедура срещу България заради започналото у нас изграждане на отсечката от руския ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика