Екатерина Захариева: И при "твърд" Brexit сънародниците ни ще получат постоянен статут за уседналост

2280
Екатерина Захариева: И при "твърд" Brexit сънародниците ни ще получат постоянен статут за уседналост
Снимка: БГНЕС

"Всички български граждани, които живеят на територията на Великобритания, ще получат постоянен статут за уседналост дори и при твърд Brexit." Това увери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Мъгливи са нещата във Великобритания. Още от началото на започването на преговорите за Brexit има създадена междуведомствена група от българското правителство с участието на всички институции, в която винаги са се разглеждали възможните варианти. Но на никой – нито на Великобритания, нито на ЕС, не му се вярваше, че ще се стигне до най-лошия анализ. А сега това е доста вероятен сценарий. Чакаме в понеделник да разберем правителството на Великобритания какъв план Б ще обяви. Възможно е и отлагането на датата – колко ще бъде то, ще успее ли отново. Истината е, че тези 230 депутати, които гласуваха разликата против, са го направили с различни мотиви", допълни още министърът в интервю за bTV.

Захариева: Гласуването в британския парламент по Brexit е лошо

Гласуването в Британския парламент по Brexit е лошо, но не неочаквано. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ...

Тя допълни, че има създадена междуведомствена група, чиито координаторите са директори на дирекции в МВнР, които отговарят директно за тази сфера.

"Един човек само няма как да вземе всичките решения без целият Министерски съвет да се подготви. Още през септември съм изпратила писмо до всички министри с призив да се готвят за най-лошия сценарий. Така че не е вярно, че не се готвим за него. Истината е, че всички сме подготвени за този вариант, но никой не може да каже какви точно ще са последиците", обясни Захариева.

Министърът припомни, че още през декември Тереза Мей обясни на европейските граждани, които живеят във Великобритания, че те ще запазят правата си такива, каквито са договорени със споразумението.

"Т.е. всички български граждани, които до Brexit живеят на територията на Великобритания, ще получат постоянен статут за уседналост дори и при твърд Brexit. Най-вероятно ще се наложи да си извадят биометрични паспорти и нека да не чакат за последния момент, въпреки че ще имат на разположение година и половина – две. Около 4000 са гражданите на Великобритания в България и и те ще могат да се регистрират и да продължат да живеят тук – те живеят добре тук и ние живеем добре с тях", обясни външният министър. По думите ѝ МВнР заедно с консулската служба в Лондон организират информационни кампании, за да информират гражданите там какво следва.

По отношение на предстоящите европейски и местни изброи в България Захариева посочи, че след Brexit най-вероятно ще бъде намален броят на избирателните секции за българите във Великобритания.

МВнР: Заместникът на Майк Помпео даде България за пример в НАТО

„Две съюзнически страни развиват отношения на стратегическо партньорство и споделят общи демократични ценности“. Това заяви...

Посещението на Путин в Сърбия

"При визитата си в Сърбия руският президент Владимир Путин отправи послание, че има шанс „Турски поток“ да мине през България, Сърбия и Унгария.", коментира още Захариева във връзка с посещението на руския президент в Сърбия. 

"От визитата на руския президент Владимир Путин в Сърбия нашата държава има интерес. Ние правим всичко възможно втората тръба на „Турски поток“ да мине през България, Сърбия и Унгария. Добро беше посланието от срещата и мисля, че има много голям шанс това да се случи", заяви Захариева и посочи, че Министерството на енергетиката отдавна работи по този въпрос. По думите ѝ българският стремеж е да имаме максимално много източници на доставка на газ, защото така ще е по-малка цената му за българските потребители. Захариева обясни, че Путин има покана от президента и от министър-председателя за посещение и в България.

Външният министър коментира и това, че етническите български в Сърбия вече ще могат да пишат имената си с българско окончание за женски род – напр. „ова“, „ева“, като посочи, че това е решение, което е наистина добра новина.

Във връзка със замърсяването на сръбската река Драговищица, Захариева посочи, че следващата седмица министърът на околната среда и водите Нено Димова ще има среща с неговия колега в Сърбия.

Захариева: България иска Македония за съюзник в НАТО

От национален интерес за България е Република Македония да бъде съюзник в НАТО и да започне преговори за присъединяване към ЕС. Това за...

"Ние също следим този казус, имаше доста протести. Сърбия не е държава-членка на ЕС и те не са част от европейското законодателство, което изисква трансгранична оценка за опазване на околната среда. Българските власти са в контакт със сръбските власти и ЕК. Няма данни в България да има замърсяване, но така или иначе има притеснения от българското общество", каза още тя.

Захариева коментира и темата за конкурса за F-16, като обясни, че той е бил максимално прозрачен.

"Но при всяка покупка САЩ преговарят за цена чак след като се каже „да“ на сделката. Нека да финализираме преговорите, които сега ще започнат на междуправителствено ниво и чак тогава да коментираме. Но е много важно за парите, които ще дадем, да купим възможно най-доброто. Защото не малко такива случаи има в миналото за обратното", допълни още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румен Радев намекна, че ще назначи Главчев и за външен министър

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика