Експерт: Нашите управници трябваше да дават хуманитарен статут, не убежище

1689
Експерт: Нашите управници трябваше да дават хуманитарен статут, не убежище
Снимка: Getty Images/Guliver

Проблемите, които се появиха в Европа, трябва да се разгледат на основата на текста на Женевската конвенция за бежанците. Още когато тръгна бежанският поток сигнализирахме, че тя е правена в съвсем друго време, в годините след Втората световна война и визира съвсем други условия. Това заяви дипломатът Симеон Николов, директор на Център за стратегически изследвания.

Формулировката за бежанец и условията той да бъде признат за такъв се отнася за прогонени от други страни хора или преследвани по политически причини. Като след прекосяване, например, на границата на Германия, той трябва да бъде разглеждан като обикновен гражданин, който се справя сам, работи и сам изкарва прехраната си, уточни Николов пред БГНЕС.

Комисар на ООН разкритикува България заради бежанските ѝ политики

Българските политики и практики, свързани с бежанци и имигранти, бяха разкритикувани от върховният комисар на ООН за човешките права Зе...

При сегашните обстоятелства бежанецът е този човек, който бяга от съседна страна, на която се провеждат военни действия. Но Турция все още се води сигурна страна, посочи Николов. Опасенията са, че ако в нея започне гражданска война или се дестабилизира, или, ако Европа я обяви за несигурна, тогава България се превръща в първа страна, която е задължена да приеме бежанците оттам. Всички останали, които минават нашата граница, са икономически мигранти. А бежанецът има право да мине сам през ГКПП-то - всяко друго действие на тези хора, независимо дали са бежанци или икономически емигранти, е нарушаване на законите на страната. Т.е. те са извършили престъпление и трябва да бъдат третирани като такива, смята Николов.

Друг момент засяга т.нар. Дъблинско споразумение. То е важно, защото според него първата страна-членка на ЕС е длъжна да приеме бежанците, търсещи закрила в неговите граници. Споразумението е неизгодно за България и сега то фактически не работи - защото Гърция се превърна в транзитна страна, тя не изпълнява задълженията си по Дъблинското споразумение да устрои всички емигранти, попаднали на нейна територия, твърди Николов. Според текста на документа, ако тези бежанци продължат за втора или трета страна от ЕС, то тези страни имат право да ги върнат в първата страна, в която са влезли. Поради това Германия заяви, че ще върне на България около 7 хил. души. И точно това не се разбираше от нашите управляващи, когато експертите им обясняваха, че това ще се случи. Година по-късно дойде еврокомисар и поясни на официалните ни власти точно това, което експертите твърдяха на закрити съвещания, каза Николов.

Предлага се промяна в Дъблинското споразумение, но тя не включва формулировката за задълженията на първата държава, т.е. тя остава. Именно затова един от нашите евродепутати предупреди, че в предложените поправки не се защитава нашия интерес, добави Николов.

България трябваше да изпълнява международните изисквания относно бежанците от самото начало на възникването на бежанския проблем в Европа. Ще цитирам само един пример: ние в началото давахме убежище на 95% от поискалите го, докато холандците даваха само на 30% от тези хора. Защото, да поясня, има три категории в това направление: при получилите убежище това означава, че тези хора получават всички права в България, примерно, с изключение на изборното право. Втората опция е придобиване на хуманитарен статут, който е временен и след като обстоятелствата се подобрят държавата има права да върне тези хора обратно в страната им на произход. Точно тук управляващите не ни чуха - ние като експерти им обяснявахме: не давайте право на убежище на тези хора, дайте им хуманитарен статут, за да можете след това да ги експулсирате. Защото, ако имат право на убежище германците ще ни ги върнат на основата на Дъблинското споразумение. Е, не, не ни послушаха - чиновниците винаги знаят „повече”. И ето какво се получи, коментира Николов.

Германия обучава 100 сирийски мигранти, за да могат да възстановят Сирия

Германската армия обучава над 100 сирийски мигранти в изпълнението на граждански задачи. Целта е те да могат да помагат за евентуалнот...

Що е то бежанец

Формулировката за бежанци гласи, че те са хора, които доброволно са напуснали родината си или държавата по постоянно местоживеене, по време на война или въоръжени конфликти, в резултат на преследване или други извънредни обстоятелства. Тя е от Конвенцията за статуса на бежанците на ООН от 1951 г. Под термина „бежанец” се приема лице, което по силата на напълно обосновано опасение се предполага, че може да стане жертва на преследване по расов признак, заради вероизповедание, гражданство, принадлежност към определена социална група или политически убеждения, и затова е принудено да напусне държавата, от която произхожда и обикновено живее, с цел получаване на убежище в друга държава. А според универсалната конвенция за статута на бежанците от 1951 г. бежанец е всяко лице, което основателно се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, принадлежност определена социална група и политически убеждения, второ - намира се извън страната си на произход и трето - не може и не желае да се възползва от закрилата на тази страна или да се завърне поради страх от преследване.

Забраната за експулсиране или необходимостта бежанецът да бъде защитен от принудително връщане е прогласена от Конвенцията за бежанците по следния начин: никоя договаряща държава няма право, по какъвто и да е начин, да експулсира или връща бежанец през границата на територията, на която е бил застрашен живота му. Но ако не отговаря на тези условия той се експулсира незабавно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика