Експерти: Предложението на служебното правителство за 6,4% бюджетен дефицит е проблемно

1374
Експерти: Предложението на служебното правителство за 6,4% бюджетен дефицит е проблемно
Снимка: iStock

Предложението на служебното правителство за 6,4% бюджетен дефицит е проблемно. Около това се обединиха бившият заместник-министър на икономиката и бивш председател на КЗП Димитър Маргаритов и банкерът Левон Хампарцумян в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Това което предлага служебния кабинет не трябва да бъде приемано. Това е предпоставка за тежки корупционни практики“, заяви Маргаритов. По думите му разблокиране на Сребърния фонд не трябва да се прави. „Ако вземем дълг, който ще ни увеличи бъдещите приходи, а няма просто да ги разпилее, това означава доверие на световните пазари. Една от най-задлъжнелите икономики е американската, но никой не се плаши, защото долара си седи и голяма част от парите им отиват във възпроизводството на ново богатство“, каза от своя страна Хампарцумян.

Левон Хампарцумян: Не президентът е силен полит технолог, а хората от другата страна са слаби политици

Възможно ли е размразяване на преговорите между първите две политически сили в парламента за съставяне на правителство? По думите на по...

„Ние не трябва да се плашим от задължението, а от неефективността на икономиката. Дали парите, които взимам, отиват за по-висок стандарт на живот или се разпиляват“, посочи той. По думите му парите от плана за възстановяване и развитие някой трябва да ги разпредели. Това било мотиватор за работещо правителство и ще се намери парламентарна подкрепа. „Ако се справят може да изкарат повече, отколкото си мислим“, подчерта той. „Когато говорим за плосък данък, той отдавна не е плосък, защото хората доплащат за образование, за сигурност, за медицински услуги, които би трябва да бъдат покрити от данъците. На тези хора данъкът не е плосък“, посочи Хампарцумян. „Ако сметнем колко плащат може да се окаже, че плащат скандинавски данъци“, добави той. По думите му кабинетът трябва да опита да изпълни целта да вкара България в еврозоната, защото трябва да се спрат течовете в системата.

„Ако някой дава заявка, че ще прави реформа, това не означава, че ще я направи. Събитията от днешния ден го показват. Оформят се мнозинства“, коментира Димитър Маргаритов и даде пример със Закона за съдебната власт. По думите му бюджета и социалната политика са важни неща, по които трябва да се работи. „Трябва да запазим стабилността на данъчната система, но в същото време трябва да видим къде е реалистичния дефицит, защото ако говорим за формално изпълнение на критериите за еврозоната това ще прилича на това да боядисате една мухлясала стена с вар и да мислите, че сградата е здрава и фасада е прекрасна“, каза той. „Трябва да се държи сметка за разходите на държавата“ подчерта Маргаритов. По думите му българското общество няма да понесе лесно приемането на еврото, ако не бъде обяснено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика