Електронното гласуване у нас: Възможно е​, но има въпросителни

2575
Електронното гласуване у нас: Възможно е​, но има въпросителни
Снимка: iStock/Guliver

Електронното гласуване отново е на дневен ред. След като вчера (12 декември) Централната избирателна комисия (ЦИК) и "Информационно обслужване" АД показаха симулации на дистанционно електронно гласуване, днес (13 декември) Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) представи проект за изграждане и внедряване на пилотна система за електронен вот.

"Целта ни е в български условия да направим най-добрата дистанционна електронна система за гласуване", заяви Александър Йоловски, заместник-председателят на ДАЕУ. "Има някои репери, от които тази система не може да избяга. Тя ще почива на всички законови изисквания - включително и видът на техническото задание", коментира още Йоловски.

Подводните камъни

"Чисто технологично защитата на една електронна система за гласуване е на няколко нива. Първото ниво е свързано с защита от външна намеса. След като се идентифицира атака за отказ от услуга (т. н. DDoS атака - бел ред.), доставчиците от ниво едно имат представителство в другите държави. Когато се идентифицира, че атаката идва например от Виетнам, се отрязва целият Виетнам". Това заяви Явор Иванов, представител на изпълнителя по проекта за електронно дистанционно гласуване, фирма "Ню ай" АД. По думите му като допълнение към защитата от атаки, по време на онлайн гласуване има много специалисти, които следят във всеки един момент трафика и могат да преценят веднага за какво става въпрос.

Как ще гласуваме електронно - вижте ВИДЕО демонстрация

Как се гласува електронно? Отговор на този въпрос даде Централната избирателна комисия (ЦИК) с нарочни демонстрации. Системата за диста...

Иванов поясни, че понеже системата за електронно гласуване ще бъде изграждана по проект на Европейския съюз, то тя трябва по изискване да бъде с отворен код от край до край.

Експертът посочи, че извън електронния код като самоличност, може да се използва тази, която предстои да бъде въведена у нас, както и лицево разпознаване, а може и комбинация и от двете, но според него тази идентификация няма да бъде достатъчна за ниво национални избори. На уточняващ въпрос от наша страна дали все пак е възможно да се използва идентификация, вградена в личната карта, Явор Иванов поясни, че това е напълно релевантно.

Примерът от Естония

Естония има най-дълго развиващата се платформа за електронно гласуване. Това стана ясно от думите на Майк Съмърс от Smartmatic (Естонският кибернетичен център за качество на онлайн гласуването).

30 000 лв. ще струва на ЦИК симулацията на електронното гласуване

Провеждането на трите симулации на дистанционно електронно гласуване, които планира Централната избирателна комисия (ЦИК), ще струват 2...

Експертът поясни, че от 2005 г. в Естония са проведени 9 национални гласувания, в които е била включена и опцията за електронен вот. Стана ясно, че 33% от гласоподавателите използват онлайн вота. Интересно е, че в Естония хартиената бюлетина отменя електронния вот, ако имащите право на глас решат да променят избора си

Електронното гласуване трябва да следва същите принципи както хартиения вот - право за гласуване, тайната и сигурността на вота.

Всеки може да гласува колкото пъти желае в електронната система, но се зачита само последният вот. Ако след това гласоподавателят иска да промени гласа си, той може да отиде и да пусне хартиена бюлетина. Използва се електронна карта за идентификация. Във всеки момент идентичността на гласуващия се запазва.

В Естония най-голямата група на хората, които гласуват онлайн, е тази на възрастните над 55 г.

Дават 1,5 млн. лв. за дистанционно електронно гласуване

Системата за дистанционно електронно гласуване е с бюджет от близо 1,5 млн. лв. Срокът на изпълнение на проекта е до 31 декември 2018 г...

Достъпност, сигурност и прозрачност са трите основни принципа, на които се базира естонската система за дистанционно електронно гласуване, поясни още Майк Съмърс.

Кога ще гласуваме по електронен път?

Пред Actualno.com председателят на ЦИК Ивилина Алексиева-Робинсън увери гласоподавателите, че, когато започне да се използва системата за електронно дистанционно гласуване, със сигурност тя ще има необходимата степен на защита. "В противен случай няма да стартира системата. Ние ще положим всички необходими усилия", поясни Робинсън.

По думите ѝ, когато се въведе такава система, надали всички български граждани биха гласували електронно. Председателят на ЦИК даде за пример Естония, където от 2005 г. се прилага електронно дистанционно гласуване, но само около 30% се възползват от него. Ивилина Алексиева-Робинсън каза, че към настоящия момент съществува проект между Държавна агенция "Електронно управление" и МВР, чиято цел е разработване на система за електронна идентификация на гражданите. "Ако този проект е успешен, аз считам, че тази идентификация ще служи и при избори", посочи Робинсън. Тя не уточни обаче дали това ще става посредством личната карта на всеки от нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика