Елена Йончева ще уведоми европейските институции за подслушването

3636
Елена Йончева ще уведоми европейските институции за подслушването
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът Елена Йончева обеща да сезира институциите в ЕС заради скандала с подслушването на представители на опозицията в България. По думите ѝ това е вече европейски проблем. Йончева, която е евродепутат от групата на социалистите и демократите, публикува изявление по повод информацията за подслушвани политици.

Повод за нейната позиция е информацията, изнесена от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, че само за последните месеци службите са следили контактите и разговорите на 32-ма представители на опозицията в България. Подслушване е имало и по време на предизборната кампания, потвърди вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Бойко Рашков: Подслушвани са политици, в ДАНС се унищожават материали

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) са подслушвали политици около изборите н...

Скандално е използването на специални разузнавателни средства спрямо лидери на опозицията на ГЕРБ, категорична е Йончева. Тя припомни, че ДАНС по това време беше на пряко подчинение на бившия премиер Бойко Борисов. Освен наказателна отговорност, има и политическа, и тя се носи от лидера на доскоро управляващата партия.

Журналистът и евродепутат призова да се провери кои опозиционни политици, граждани са били обект на незаконни разработки. Тя поиска освен имената на подслушваните да бъде публикувано и дали използването на държавни институции с цел натиск и сплашване е било част от практиката на Бойко Борисов.

"Ако една групировка е разполагала с целия държавен ресурс, за да разчиства своите опоненти - това не е само български въпрос. Това е европейски проблем. Като евродепутат ще поискам да получа пълната информация за скандала от вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков и ще информирам европейските институции - Европейската комисия и Европейския парламент. Ще настоявам за тяхна позиция", каза Елена Йончева.

Тя иска да чуе и мнението на Европейската народна партия, която, по думите ѝ, толкова дълго пази Бойко Борисов. Опазването на демокрацията е най-важният приоритет, а не инструмент, който се прилага или не в зависимост от това от кое политическо семейство си.

ГЕРБ не знаели за подслушване на политици, атаките били заради разбитата мрежа руски шпиони

На политическата сцена се появиха две неща - интервю на живо и интервю на запис. Бойко Рашков се опита да уволни журналисти. Това заяви...

Йончева припомни аферата "Уотъргейт", при която бяха подслушвани политици от Демократическата партия. Тя променя Америка. Променя начина, по който функционират институциите - изпълнителната, законодателната, съдебната, дори и четвъртата власт - медиите. Вестник Washington Post не сваля темата от своите страници, въпреки огромния натиск.

Аферата "Бойкогейт" трябва да потопи тази мафиотска структура, която отвлече правото и демокрацията в България. И ще направя всичко, което трябва, Европа да помогне в това, категорична е Елена Йончева.

Още: Слави Трифонов поиска бързи присъди за подслушването на политици

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика