Атанас Атанасов: Бойко Рашков да провери спрямо кого са използвани СРС през последните месеци

3250
Атанас Атанасов: Бойко Рашков да провери спрямо кого са използвани СРС през последните месеци
Снимка: Actualno.com

За да се случи прозрачност на следващите избори, е необходимо да бъде демонтирана Борисовата държава. Трябва да бъдат освобождавани още хора от репресивния апарат на Борисовата държава. Това заяви в интервю за БНР съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. Според него „тези процеси и кадрови промени се развиват твърде бавно“.

Наложително е да бъдат освободени почти всички областни директори на МВР в страната, смята бившият шеф на Националната служба за сигурност. Относно промените в Столичната дирекция на МВР Атанасов изтъкна, че при „козметични промени“ се разнасят „големи писъци“.

По повод излезлите в отпуск шефове на ДАНС и ДАР, които първо не се явиха при служебния премиер Стефан Янев, а след това се явиха, но той отказа среща с тях, Атанасов отбеляза, че „тяхната съдба е решена и ще приключи до няколко дни“.

Атанас Атанасов е на мнение, че вътрешният министър Бойко Рашков „проявява енергия, но се опитват да го заблуждават, да му отклоняват вниманието“.

„Има изразена съпротива срещу опитите за кадрови промени“, подчерта Атанас Атанасов.

Той даде пример с акцията в Пловдив и арестите в Трето РПУ в града.

„Това е съвместна операция на прокуратурата и на „Вътрешна сигурност“ в МВР с цел да бъде спасен от уволнение директорът на „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков. Това е най-верният човек на Гешев вътре в МВР.“

Злоупотреба със СРС с политическа цел, за да бъдат контролирани и следени политически дейци са извършвани в три звена на специалните служби, твърди Атанас Атанасов. Той призова вътрешния министър „да извърши щателна проверка“.

Атанасов апелира Бойко Рашков да извърши проверка по отношение на кои лица са използвани СРС в последните три месеца от дирекция „Вътрешна сигурност“, както и по кои оперативни дела е извършено унищожаване на материалите, придобити чрез специални разузнавателни средства, откакто е назначено служебното правителство.

„Каква е работата на „Вътрешна сигурност“ на МВР да прилага СРС по отношение на лица от политическите партии и хора, които са били водачи на листи на миналите избори?“

„Самозабравили са се тези хора, начело с Борисов и тази кохорта от специалните служби. През последните години са вършели безобразия, които трябва да бъдат демаскирани. Българската общественост да разбере с какви средства и методи е крепена властта на Борисов. /…/ Публичност и прозрачност трябва да бъде дадена на тези скрити механизми за крепене на Борисовата държава“, коментира Атанас Атанасов.

Ако доскоро бяхме премиерска република, а сега сме президентска република, е крайно време след изборите на 11 юли да възстановим парламентарната република, изтъкна Атанас Атанасов в предаването „Преди всички“.

От ДБ ще работят за обща платформа за мнозинство в следващия парламент за създаване на правителство, защото ако след изборите отново не се създаде правителство, това ще компрометира парламентаризма като цяло у нас, посочи още Атанасов. Той изрази надежда, че протестните партии ще се доближат до мнозинство.

„Ако се наложи, може да се търси подкрепа от някоя от другите партии, но мнозинство и правителство на промяната трябва да бъде създадено.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

24 май ще бъде Ден на България във Ванкувър, провинция Британска Колумбия

Коментар №3 на седмицата: Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Коментар №2 на седмицата: Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Коментар №1 на седмицата: Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com