Енергийният министър не отговори на въпрос дали новият шеф на "Булгаргаз" е свързан с "Газпром"

4372
Енергийният министър не отговори на въпрос дали новият шеф на "Булгаргаз" е свързан с "Газпром"
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Министърът на енергетиката Александър Николов не отговори директно дали вижда проблем в това, че новият изпълнителен директор на Булгаргаз Людмил Йоцов е работил в "Мет Енерджи", която се свързва с "Газпром" и беше наречена в медийното пространство троянски кон на "Газпром" в "Булгаргаз". Николов препоръча на журналистите да се запознаят с биографията на новия шеф на "Булгаргаз" и с историята на дружеството, където е работил.

Запитан дали са правени анонси за нов договор с "Газпром" и какви са намеренията на правителството и енергийното министерство, Николов съобщи, че това ще бъде дискутирано в следващите дни както с БЕХ, така и с оперативното ръководство на "Булгаргаз".

Енергийният министър: Ако спрем износа на ток ще има сериозни последствия

За спиране на износа на ток не може да се говори, защото сме част от  европейската общност. Това може да стане, ако се откажем от ...

"Трябва да влезем в доста детайли, да се имат предвид доста променливи както на цената на доставката на газ, така и на петролните деривати, така и начина на използване на находището Чирен… - има доста променливи от които зависи какво решение ще се вземе и в крайна сметка, преговаряме потенциално с трета страна и там също трябва да вземем под внимание какви са визиите за дългосрочните ни отношения", каза Николов и уточни, че под трета страна има предвид страна отвъд БЕХ и Булгаргаз, т. е. външен доставчик.

За формулата за ценообразуване на природния газ министърът обясни, че промяната ѝ зависи от съгласието или липсата на такова от външен партньор. "Доколкото е в наш интерес да се прави или не една промяна, тя ще бъде направена или не с идеята за дългосрочна перспектива, а не на фона на краткосрочния натиск от текущата криза", каза още енергийният министър.

Запитан дали има опасност да се повтори моделът "Борисов" при управлението на дружества и разпореждания, за което заговори президентът, енергийният министър отговори, че не е останал с впечатлението, че специално се реферира към това нещо и добави, че не смята, че има каквато и да е допирна точка между Борисов и Петков. Той каза още, че не вижда дисонанс в изявленията на президента и на премиера по повод смяната на ръководството на "Булгаргаз". "Аз съм убеден че както президентът, така и премиерът са движени от социално ориентирани национални мотиви, така че не мисля, че има някакъв дисонанс", заяви Николов. 

На последвалия уточняващ въпрос дали има опасност да се завърнат посредниците, за които говори президентът, Николов отговори така" "В текущия договор на "Булгаргаз" нищо не е променяно, а причините за промяна в дружеството са основно то да може да е максимално ефективен обществен доставчик и да е държавна компания, която носи максимална полза за себе си, не за външни лица", подчерта той. "Говорейки за посредници, било то явни или скрити, ще стане ясно във времето кога и как са използвани", добави енергийният министър.

Николов посочи кои са спешните цели за новото ръководство на "Булгаргаз" - да се направи преглед на всички съществуващи документи, на всички възможни механизми за доставка на допълнителни количества по съществуващи договори, да се прегледа начина на използване на хранилището в Чирен и да се прегледат търговските отношения по всички възможни структури, на които се търгува природен газ, било то газов хъб "Балкан" или алтернативната борса. "Всичко това ще даде по-ясна картина за финансовото състояние на дружеството и за това как да бъде намален социалния натиск от разходите за отопление на домакинствата", отбеляза министърът.

Бойко Рашков: Ще има повдигнати обвинения заради газовата криза

Ще има повдигнато поне едно обвинение на високопоставен служител в "Булгаргаз" заради високите цени на природния газ. Това каза след за...

Обяснявайки защо преди да бъде направен този преглед е сменено ръководството на "Булгаргаз", министърът заяви: "Направен е анализ, който показа достатъчно ясно, че са направени нарушения, които не би трябвало да бъдат допускани". 

Николов изтъкна и ангажирането на МВР с това как е управляван енергийният сектор. "Министърът има обосновани съмнения, че нещо не е наред", каза Николов, визирайки Бойко Рашков. "МВР  предприема съответни действия, които са техен прерогатив", подчерта Николов и добави:"За мен основното е как дружествата под шапката на БЕХ ще могат да извършват задълженията си по-ефективно напред във времето, как да се оптимизира дейността напред, а какво се е случвало назад – нека компетентните органи се произнесат".

Помолен да каже дали и как ще се промени ценообразуването на природния газ, Николов подчерта, че основната функция на която и да е държавна компания е да следва обществения интерес и това е валидно за Булгаргаз. "В ръцете на енергийния регулатор и на конкретното дружество е било решението дали да се предприемат съответните мерки, така че да не пострадат домакинствата", отбеляза той и изтъкна, че когато разходите за комунални услуги на домакинствата се повишават, това директно отнема от разполагаемия доход на най-бедната държава в ЕС.

Според енергийния министър, ако бизнесът влезе в детайла на структурата на БВП, би следвало да е изключително доволен, ако в домакинствата остава по-голям размер разполагаем доход, тъй като мултипликаторът за бизнеса, съответно ръстът на БВП, би бил по-сериозен, отколкото ако остават с 1 или 2 или няколко процента по-скъпи доставките на газа за индустрията в България, което зависи от природния газ. Той посочи още, че в структурата на енергоемките предприятия, тези които зависят от природен газ са значително по-малко от тези, които зависят от електроенергия. Освен това, решението на КЕВР на 1 януари доведе до нуждата от допълнителни компенсации за отоплителния сезон и за топлофикационните дружества, което доведе до допълнително преразпределяне на над 200 млн. лв. в рамките на отоплителния сезон, които можеха да бъдат използвани за други мерки и други цели, добави Николов.

Много са въпросителните, призна енергийният министър и изрази надежда, че новия състав и КЕВР и Бугаргаз ще могат да намерят съответния баланс, така че да не пострада обществения интерес. Със сигурност индустрията няма причина да има каквито и да е притеснения, каза Николов. Защото, както поясни той - през последните години са преразпределени не знам колко стотин милиона към бизнеса, второ цената на природния газ за индустрията в България е значително по-ниска от всички съседни държави, което означава, че от гледна точка на конкурентоспособност, индустрията стои много добре, когато се има предвид този оперативен разход.

Президентът за Булгаргаз: Кабинетът да гарантира, че няма да има отново частни посредници при доставката на газ

Моята тревога е за инфлацията, за галопиращите цени, за покупателната способност на българите, за тяхната възможност да се справят с вс...

Николов потвърди, че ще бъде дефинирана категорията "енергийна бедност". Работи се по дефиницията от МТСП, от МЕ са дадени съответни предложения, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика