ЕП ни даде за лош пример заради Истанбулската конвенция, ЕК иска бърза ратификация

6168
ЕП ни даде за лош пример заради Истанбулската конвенция, ЕК иска бърза ратификация
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Европейският парламент официално призова държавите-членки, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят. Това се случи по време на дебат с Европейската комисия и Съвета на Европа, предаде репортер на Actualno.com.

Към момента само 17 държави, членуващи в ЕС, са ратифицирали документа - Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция и Швеция.

Борисов: Народът ни избра, народът го поиска - оттегляме Конвенцията

Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството оттегля спорната Истанбулска конвенция. Документът предвижда мерки срещу домашното нас...

България е сред страните, които не са ратифицирали конвенцията и по време на дебатите страната ни беше дадена като лош пример. Припомняме, че миналата седмица правителството оттегли законопроекта за ратификация на конвенцията. Министерският съвет мотивира отмяната на вече взетото си решение с факта, че депутати сезираха Конституционния съд и предстои той да се произнесе за съответствието на документа с Конституцията на България.

Истанбулската конвенция беше приета от правителството на 3 януари тази година, но още същия ден тя предизвика напрежение между партньорите в управляващата коалиция. Впоследствие БСП се обяви срещу ратификацията ѝ от Народното събрание. Социалистите искаха и да се проведе национален референдум за Истанбулската конвенция, но предложението беше отхвърлено от депутатите.

Еврокомисарят Андрус Ансип заяви, че насилието въз основа на пола е сред най-големите съвременни проблеми. "Именно затова ЕК се отнася толкова сериозно към него", добави той, като беше категоричен, че ЕК иска ратифициране на конвенцията "колкото се може по-бързо".

"Виждаме, че в някои държави има противодействие и се чуват подвеждащи и неверни аргументи. Има притеснения, че ратифицирането на конвенцията ще позволи еднополовите бракове и т.н. Ще кажа ясно - целта ѝ е да се бори с насилието над жените, няма никакви други цели. Няма признаване на еднополовите бракове. Не се изисква и джендър обучение", категоричен беше той.

Парламентът отряза БСП за референдум за Истанбулската конвенция

Народното събрание отхвърли предложението на БСП за провеждане на референдум с въпрос "Против ли сте Народното събрание на Република Бъ...

Изказването му беше добре прието от присъстващите депутати, като повечето от тях изтъкнаха, че е странно как България - държавата, председателстваща Съвета на ЕС, отказва да ратифицира "най-добрият документ в защита на насилието срещу жени".

Истанбулската конвенция съдържа серия мерки срещу домашното насилие и въвежда понятия, които целят да разчупят половите стереотипи заради схващането, че те често са в основата на случаи както на насилие, така и дискриминация. Документът указва, че държавите следва да предприемат законодателни и други мерки, за да "предотвратят всякакви форми на насилие" по полов признак, било то семейно, домашно, заради конфликти и т.н., както и насилие, способствано от социални и културни стереотипи.

В България, обаче, основното противопоставяне срещу конвенцията дойде заради въвеждането на понятието "социален пол" (gender), което беше възприето като трети пол т.е. транссексуални, както и т.нар. GREVIO, която беше припозната за вид нравствена полиция, която ще бъде насила наложена на България. По същество GREVIO представлява мониторингова комисия, а в член 68, точка 10 от Истанбулската конвенция се указват нейните правомощия: "GREVIO изготвя проектодоклад, съдържащ нейните анализи във връзка с изпълнението на разпоредбите, на които е основано оценяването, както и препоръки и предложения във връзка с начина, по който съответната страна би могла да третира откритите проблеми".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика