ЕС има нужда от радикални промени, категорични са граждани и експерти

2131
ЕС има нужда от радикални промени, категорични са граждани и експерти
Снимка: Граждански съвет

Едва 8% от българите вярват, че ЕС няма нужда от промени. Това сочи социологически проучване на Изследователски център "Тренд". Най-голяма е групата от граждани, която според проучването иска радикални промени в ЕС – 39%. За малки промени се обявяват 30% от запитаните, а останалата част от запитаните са отговорили, че не могат да преценят.

Освен изнесените презентации, събитието предложи и панел за дискусии. Няколко от участниците в нея се обединиха около тезата, че ЕС се нуждае от федерализация, за да бъде конкурентен спрямо големите геополитически играчи. Преобладаващата част от мненията бяха, че ЕС има нужда от промени, но мненията по какъв начин да се случат бяха доста поляризирани.

Четири големи риска преди Евроизбори 2019

Голяма част от европейците вярват, че ЕС се е насочил в грешна посока, но Брюксел се надява да превърне тази неудовлетвореност в демокр...

Изследването представи оциологът и политически анализатор Евелина Славкова, съосновател на Изследователски център "Тренд", по време на четвъртата кръгла маса, организирана от Сдружение "Граждански съвет" и Фондация "Конрад Аденауер".

Все пак, по-голямата част от участниците в проучването са изразили положително отношение към ЕС като цяло - 46%. Неутрална позиция са заявили 33% от участниците, а изцяло негативна нагласа имат 16% от тях.

Представителят на Фондация "Конрад Аденауер" за България Торстен Гайслер посочи, че що се отнася до Европейския парламент, към този момент поддръжниците му имат сериозно мнозинство.

“Сегашният Европейски парламент (ЕП) се характеризира с голямо мнозинство на поддръжниците на Европейския съюз (ЕС). Tова са повече от 520 от всичките 751 депутати, които са членове на Европейската народна партия (ЕНП), на социалдемократите, на либералите или на зелените.

ЕС има нужди от реформи, обединиха се български евродепутати

Сериозни реформи са необходими в Европейския съюз, а България трябва да бъде равностоен участник в тях. Около тази теза се участниците...

Фракцията на левите, на комунистите и на левите социалисти с нейните 51 депутати е много хетерогенна и по отношение на поведението си спрямо ЕС. После има три фракции от консерватори, популисти и десни екстремисти с общо 150 депутати, които всъщност са безнадеждно разединени, но от друга страна са обединени от позицията за повече или по-малко силно отхвърляне на ЕС. Някои от тези депутати, а именно онези, които принадлежат на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП на Найджъл Фарадж), вече постигнаха целта си, след Brexit те няма вече да са част от ЕП”, заяви той.

"Но според всички настоящи проучвания популистите и десните екстремисти ще спечелят повече от необходимото и така ще компенсират загубата на тези депутати. Наистина в много държави от ЕС избирателките и избирателите вземат своите решения все по-често в последната минута, затова днешните анкети не са особено меродавни. Въпреки това: фактът, че според настоящите проучвания почти една трета от евродепутатите биха могли да бъдат настроени от скептично до открито враждебно спрямо ЕС, наистина е кошмарен. Ние не знаем как ще се организират те след изборите, знаем също, че са в конфронтация помежду си, но и че са обединени от деструктивното си поведение. За представителите на тези групировки има обаче един голям фактор на несигурност - до евроизборите популисткото правителство на Италия може да успее да тласне страната към икономическата разруха. Но това би било опустошително за цяла Европа, да се надяваме, че няма да се стигне дотам.

Eвропейската народна партия, и за нас това е добра новина, има много добри шансове да стане отново най-голямата партия и с това да образува най-голямата фракция. Социалдемократите няма да могат да компенсират загубата на местата на британската Лейбъристка партия, редица социалдемократически партии в Европа са в много тежко състояние. Колко голяма ще стане фракцията на АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите в Европа) до голяма степен зависи от това, дали френската „Напред, република!“ (La République en Marche!) ще влезе в нея или ще образува собствена фракция.

При всички положения образуването на мнозинство в Европарламента ще бъде по-трудно. Това не трябва да е кошмар, а със сигурност е изпитание за демократите”, коментира Гайслер.

След анализа си за ситуацията в Европа, Гайслер се спря и на ситуацията в България.

Тръмпизмът се цели в Европейския парламент - с идеолог, по-суров от Тръмп

Стив Банън, по-известен като бивш главен стратег на американския президент Доналд Тръмп, има нова мисия – да обедини десните попу...

“Кого ще избере България? Според настоящите проучвания ГЕРБ, БСП и ДПС са донякъде стабилни. Под въпрос е дали националистите, т. нар. "Обединени патриоти" ще се явят заедно на изборите. Неясно е също дали освен бъдещите депутати на ГЕРБ в Европарламента ще влязат и други кандидати, които да са в състава на ЕНП. Това също зависи от факта дали ще успее изковаването на изборна коалиция на тези граждански сили. Ако те се явят разделени, ще се окажат в една обречена на неуспех надпревара, при тези избори предвид на малкия брой на предстоящите за заемане мандати всъщност няма да е достатъчно да се прескочи 4-процентната бариера, необходими са много повече — почти 6%”, анализира той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com