ЕС ще проверява готовността ни за бедствия, Мизия може да се възстанови по ПРСР

16515
ЕС ще проверява готовността ни за бедствия, Мизия може да се възстанови по ПРСР
Снимка: БГНЕС

България ще покани експерти от ЕК и от другите страни-членки на ЕС, за да направят проверка на готовността на системите ни за превенция и реакция при бедствия и аварии. За това се споразумяха на среща в Министерски съвет Екатерина Захариева – вицепремиер по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране и Кристалина Георгиева – еврокомисар, отговарящ за  международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Целта на партньорската проверка е да се покажат грешките, пропуските и слабостите  на нашата система, след което ще се дадат препоръки, с които да ги отстраним. През такава процедура вече са минали Великобритания и Финландия.

По груби сметки ще са нужни над 10 млн.лв за възстановяването на Мизия

Водното бедствие в град Мизия е причинило щети за повече от 10 млн.лв. Това показват първите, най-груби изчисления. Освен домовете си м...

На срещата беше обсъдена ситуацията в бедстващите региони на страната и мерките, които предприема правителството за справяне с пораженията. Вицепремиерът Захариева подчерта, че до края на седмицата страната ни ще подаде апликационните форми към фонд "Солидарност" на ЕС, с които ще кандидатстваме за финансова помощ за подпомагане възстановяването на Варна и Добрич. Стойността на щетите в двете области показва, че е достигнат критерият за национално бедствие - 240 млн. евро или 0,6% от БНД. В същото време продължава оценяването на щетите и в останалите области, пострадали от обилните дъждове, включително и Мизия, където положението е най-тежко.

Беше коментирана възможността правителството да изготви специална програма за благоустройство с финансиране от структурните фондовете на ЕС. Специално за Мизия най-вероятно ще бъде възможно финансиране по Програмата за развитие на селските райони. „Градът попада в най-бедния региона на държавата, за това трябва да се възползваме от всички възможности да помогнем на хората да подобрят качеството си на живот“, подчерта Екатерина Захариева.

Вицепремиерът информира еврокомисаря, че в петък (15 август) ще заседава Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет. На заседанието ще се анализират всички възможности за пренасочване на ресурси в помощ на хората от засегнатите региони.

От своя страна Кристалина Георгиева посочи, че Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ също може да се обръща към ЕК за помощ при бедствия, когато те надхвърлят националния капацитет за реакция. Например, България е предоставяла помощ чрез Европейския механизъм за гражданска защита в рамките на 13 операции, а се възползвала от този инструмент само в 4 случая.

Държавата даде близо 1 млн. лева на общините за борба с бедствия и за здраве

По бюджетите на общини бяха одобрени допълнителни трансфери в размер на 945 045 лв. Средствата са за второто тримесечие на 2014 г., пре...

Комисар Георгиева препоръча също така в новите програми на ЕС за България да бъдат включени като възможни за финансиране и действия за превенция срещу бедствия и възстановяване след тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика