Филиз Хюсменова е водач на евролистата на ДПС, Пеевски е втори

33999
Филиз Хюсменова е водач на евролистата на ДПС, Пеевски е втори
Снимка: БГНЕС

Листата на ДПС за европейските избори ще се води от заместник-председателя на партията и български представител в Европейския парламент Филиз Хюсменова.

Това каза на пресконференция председателят на ДПС Лютви Местан, предаде „Фокус”.

Екзакта: ГЕРБ - 22,5%, БСП - 18,9%,

На въпрос за листата на коя партия или коалиция ще гласувате на предстоящите избори за депутати в Европейския парламент, 22,5% отговаря...

Втори в листата е Делян Пеевски, трети – Мехмед Али, четвърти - председателят на Младежкото ДПС Илхан Кючюк. Пета е Искра Михайлова, шести – Станислав Анастасов.

Взехме нелесното решение по настояване на структурите, поради което г-н Пеевски е втори в листата, заяви Местан. „Не смятам, че в тази номинация трябва да се чете знак нито към БСП, нито към ГЕРБ. Номинацията на г-н Пеевски е от почти всички областни структури на ДПС. Как ние разбираме казуса Пеевски – кандидат за български представител в ЕП в листата на ДПС? Онова, което чух и усетих в изказванията на областните ни председатели, може да се сведе до следното – областните председатели на ДПС казаха, че са номинирали реалния човек, реалния политик Пеевски, а не този, когото виждат като сатанизиран образ”, заяви Местан.

„Дори колегата областен председател на Пазарджишката организация, от която Пеевски е два мандата народен представител, каза, че това е проверимо, те не са регистрирали нито едно отсъствие на Делян Пеевски от заседание на Областния съвет на ДПС в Пазарджик. Не са регистрирали нито един поет ангажимент за района и организацията, който да не е бил изпълнен от негова страна”, посочи той.

„На 14 юни той отказа да встъпи в длъжност. Чухме много сериозни критики за това. Мотивацията зад тезите на колегите ми е, че основната причина за реакцията срещу него е фактът, че е народен представител от ДПС”, заяви Лютви Местан.

Пеевският синдром

Чували ли сте за Стокхолмския синдром? Най-общо казано това е психилогическо състояние, при което похитен човек или хора се привързват ...

„26 са организациите, които го издигнаха. Какъв знак даваме, ако се откажем да го номинираме? Когато става въпрос за изпълнение на важни държавни функции, не можем да не държим сметка освен за реалния човек и политически образ на един политик, и за публичния образ на този политик. Когато става въпрос за вътрешна убеденост в оценката за Делян Пеевски от страна на структурите, те поставиха въпроса – можем ли да принесем в жертва човешкото право да бъдеш номиниран? Ако ли да, то ние бихме нарушили базисния принцип на демокрацията въобще”, посочи той.

ДПС не може да бъде обвинено в преднамерен подход, заяви Местан във връзка с вчерашното заседание на партията. „Тази пресконференция се провежда в същата зала, в която вчера в продължение на 4 часа и половина Националният предизборен щаб на ДПС в присъствието на 28 областни председатели на партията обсъди номинираните кандидати и взе решение за окончателната подредба на листата. Тази зала едвам ни побра. Искам сега да си представите тук да има още 46 души, които заседаваха. Това не би било възможно. Не разполагаме с по-голяма зала и възможности да осигурим отворено заседание на Централния предизборен щаб, на което да присъстват всички желаещи медии. Съображенията бяха единствено свързани с капацитета на залата и нищо повече”, заяви Местан.

„Ако някои от медиите са се почувствали засегнати, аз изразявам съжаление, но не мога да променя тази реалност. Не бихме могли да бъдем уличени в преднамерен подход. Сред медиите, които наблюдаваха пряко заседанието, бяха медии с най-различен профил – от национална телевизия до „Капитал дейли”. Това е достатъчно обяснение защо ДПС не може да бъде обвинено в преднамерен подход”, поясни Лютви Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика