"Форбс": Балканите вече нямат тайни

4471
"Форбс": Балканите вече нямат тайни

След като „Уикилийкс” изчезна от първите страници на вестниците, негов побратим от Източна Европа влезе в играта с разкриването на тайни посредством Интернет. „Болканлийкс” е изучил всички трикове на своя предшественик, пише американското списание "Форбс".

На 3 февруари 2013 година на сайта "Болканлийкс" (Биволь) се появява досието "Буда" - огромен брой тайни документи от архива на българската националната полиция. Папката бе най-значителната находка на сайта от началото на годината. Тя наблегна на подозренията, че премиерът Бойко Борисов има връзки с организираната престъпност.

Най-голямото разкритие бе, че през средата на 90-те Борисов е бил вербуван за бъдещ информатор, който да снася информация за предполагаемите си връзки със света на българската организирана престъпност. На 21 февруари – само 18 дни след удара на "Болканлийкс", министър-председателят подаде оставка в обстановка на обвинения за широкоразпространена корупция и растящи цени на електроенергията.

Независимо от положителния за обществото характер на разкритията, огласяването на досието "Буда" довлече главоболия на "Биволъ" - сайтът за разследваща журналистика зад "Болканлийкс". На 11 февруари порталът съобщи, че станал обект на "масивна клеветническа кампания в българските медии и непрестанни DDoS атаки". Редакторите отвърнаха на събитията с публикация. "Бивол" пуска този файл-застраховка. Ключът ще изтече автоматично, ако се случи нещо на персонала ни". Единствено двама души от екипа на сайта и техен неизвестен приближен от "Уикилийкс" разполагат с паролата на въпросния документ.

Досието "Буда" не е първият случай, в който Борисов е свързван с организираната престъпност. Непосредствено след рухването на комунистическия режим през 90-те, частната охранителна фирма на бившия премиер – Ипон, работеше за Тодор Живков. Живков бе комунистическият диктатор, управлявал България в периода от 1954 до 1989. Въпросите относно предполагаемите връзки на Борисов с престъпността възникнаха малко след това.

Следователно Атанас Чобанов – съоснователят на "Болканлийкс" и "Биволъ", не смята, че сайтът му е пряко отговорен за падането на досегашното правителство.

"Това е много съмнително", заяви той пред "Arstechnica". "Помните ли как някои хора казаха, че "Уикилийкс" е отприщил революцията в Тунис. Не мисля, че това е истинската причина. Но е голямо удоволствие за мен да виждам лозунги по протестите като този - "Буда, ние не сме будали".

Благодарение на изтеклите с помощта на "Уикилийкс" телеграми на държавния департамент знаем, че посолството на САЩ в София е осведомявало Вашингтон за Борисов. Той бе "замесен в сериозна престъпна дейност и поддържа близки отношения с Лукойл и руското посолство", се твърди в някои от публикуваните от "Биволь" грами.

Заключението на телеграмата е зловещо: "С други думи, трябва да продължим да го тласкаме в правилната посока, но не бива да забравяме никога с кого си имаме работа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика