Генералният секретар на ОИСР: Има още неща, които трябва да бъдат изпълнени от България

3264
Генералният секретар на ОИСР: Има още неща, които трябва да бъдат изпълнени от България
Снимка: Пресцентър на Президента на Р България

Желанието на България да се реформира се признава и подкрепя от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това каза генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия след срещата си с българския държавен глава Румен Радев. 

"България вече е член на семейството на ОИСР, защото днес тя е член на около 10 различни организации в рамките на ОИСР. България участва и в 12 различни инструмента на ОИСР", посочи Гурия. Той коментира, че връзките между организацията и България стават все по-тесни, но извън стартирането на формалната процедура по приемане на страната ни има още неща, които трябва да бъдат изпълнени.

Павлова: България е готова за присъединяване към ОИСР

България е готова за присъединяване към ОИСР и очаква своята пътна карта за подготовката и отварянето на преговорите за членство в ор...

"Има много теми, по които продължаваме да работим съвместно с България. Това ни дава възможност да спечелим време. Не бива да губим нито ден”, подчерта генералнияt секретар на ОИСР.

Той обърна внимание на едно от основните изисквания в процедурата по приемане на страна, което предвижда всички страни-членки да постигнат съгласие за това помежду си и увери: "За ОИСР е много важно да получи такова искане за кандидатстване от България. Най-важното е да работим съвместно, но и за България."

"Категорично убеден съм, че България трябва да получи точна дата за началото на преговорите за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ и тази дата трябва да бъде в най-обозримо бъдеще", заяви президентът Румен Радев след като проведе среща на „Дондуков“ 2 с генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия. Втората среща между двамата се провежда в рамките на четири месеца, след разговорите на Румен Радев и Анхел Гурия в Париж през декември 2017 г.

Държавният глава призова постигнатите резултати и извървеният път от страната ни да бъдат признати.

Какво ще ядем повече през следващите десет години - ОИСР даде своите прогнози

През следващите десет години в света ще се консумират все повече млечни продукти, но ръстът на консумацията на зърнени храни, месо и ра...

"Въпреки, че не е член на ОИСР, България прилага нейните стандарти и работи за това, тези стандарти да се прилагат и в нашия регион", подчерта Румен Радев.

"Като председател на Съвета на ЕС България не само полага усилия за по-доброто сътрудничество между Съюза и ОИСР, но има и съществен принос за стабилизирането на чувствителния регион на Западните Балкани и за установяването на ценностите, принципите и практиките на ОИСР в Черноморския регион", посочи още президентът.

По думите на Румен Радев получаването на покана за започване на преговори за членство на България в ОИСР има регионално измерение и добавена стойност за цяла Югоизточна Европа и "ще даде силен сигнал за пътя, който трябва да се следва от останалите страни от нашия регион". 

България е член на около 10 различни комитети и участва в 12 инструмента в рамките на ОИСР, отбелязаха и Румен Радев, и Анхел Гурия. Страната вече е в семейството на Организацията и връзките стават все по-тесни, посочи генералният секретар. По думите на Анхел Гурия това води до още по-тясно сътрудничество по отношение на новите комитети и инструменти, към които се стреми България, и изрази готовността на ОИСР да подкрепи предприетите реформи и стъпките на страната ни за постигането на напредък, преди формалното започване на преговорите за присъединяване.

Кризата засили проблема със затлъстяването в ОИСР

Финансовата криза ускори разпространението на затлъстяването сред 34-те страни-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика