Георги Гвоздейков обяви срок, в който се надява АМ "Струма" да е готова

5764
Георги Гвоздейков обяви срок, в който се надява АМ "Струма" да е готова
Снимка: Софийски икономически форум

"До 2027 г. се надявам да осъществим връзката на магистрала „Струма“ с граничния пункт. До момента са изградени 100 км със средства от Европа, като инвестициите са над 1 милиард лева, но предстои най-голямото предизвикателство, което е преминаването през Кресненското дефиле". Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по времена Софийския икономически форум ІV, който се организира в „София хотел Балкан“.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ивайло Стайков, който също участва във форума, коментира, че трудно може да се ангажира със срокове.

Гвоздейков подчерта още, че България разчита много на Гърция за приемането ни в Шенген. „Един от важните регионални проекти е за изграждането на инфраструктурата, която свърза Егейско море с Черно море и Дунав“, посочи Гвоздейков. „Ще продължим нашата работа по този проект, като целта ни е да използваме финансиране от механизма за свързана Европа”.

Асен Василев: Бюджетът е готов, ще имаме собствена номинация за шеф на БНБ

Законът за държавния бюджет за тази година е готов и ще бъде публикуван или в края на днешния ден, или най-късно утре сутринта. Това по...

Сред приоритетите са и изграждането на магистралата Велико Търново – Русе, както и строителството на тунела под Шипка.

„Преди седмица отворихме проектите за кандидатстване по процедурата за транспортна свързаност, които са на стойност близо 3 милиарда лева, които финансират именно тези големи инфраструктури проекти. И ако те са готови, ние ще ги разгледаме незабавно. Призовавам гръцкия бизнес да продължи да участва в търговете, които са с бюджетно финансиране, и така да се засили конкуренцията“, каза министърът на транспорта, цитиран от пресцентъра на Софийски икономически форум.

"Трябва да започнем да преосмисляме цялата енергийна и транспортна инфраструктура. Става дума за много бързи промени", каза министърът на околната среда и водите Юлиан Попов, който също участва в Софийския икономически форум ІV. Сега постоянно се говори за изкуствен интелект, а все още няма разработена законова рамка, въпреки че той е факт от вече доста време. Същото е и за зелената енергия, каза още министърът.

По думите му, когато строим скъпи пътища, те трябва да се оборудвани с инфраструктурата на бъдещето - и тук не става въпрос само за станции за зареждане. Големите инфраструктурни проекти са от ключово значение, но много често сме в схватките на старите си идеи, а технологиите се променят и ние трябва да се съобразяваме с това, каза още министърът.

На Балканите, след много години, успяхме да се включим в някои хубави проекти. Решихме да отворим клон и в България, каза Йоанис Киркенезис, вицепрезидент на Hill International. „Вярваме в бъдещето на взаимосвързани Балкани“, добави Киркенезис.

Денков: Има две пречки пред развитието на България, не е трудно да се види, че едната идва от изток

Пред икономическото развитие на България има две основни пречки - едната е върховенството на закона, а другата са действия на външни фа...

По думите му инвеститорите търсят региони, които могат да гарантират стабилност. Балканите се опитват да се превърнат в такъв регион и аз съм убеден, че има възможност за това, смята Киркенезис. Той предлага един орган да има пълномощия за изпълнение и насърчение на инфраструктурните проекти.

Делфийският икономически форум организира в София на 27 юни 2023 г. Софийски икономически форум IV, който се провежда в София Хотел Балкан. Събитието цели създаването на широка платформа за диалог и комуникация.

Софийски икономически форум IV е среща на високо ниво на най-влиятелните български и международни политически, корпоративни и интелектуални лидери за справяне с неотложните предизвикателства пред България, Европа и света.

Делфийски икономически форум (Delphi Economic Forum) е организация с нестопанска цел, ръководена от своите членове, ангажирана да предоставя и насърчава иновативни идеи за устойчив и конкурентен растеж на Европа и региона на Източно Средиземноморие.

ОЩЕ: Гвоздейков: Готови сме да пуснем фериботната линия Русе-Гюргево

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика