Георги Кадиев: Събитията в Гърмен може да доведат до етнически конфликт

14808
Георги Кадиев: Събитията в Гърмен може да доведат до етнически конфликт
Снимка: БГНЕС

Събитията в Гърмен може да доведат до етнически конфликт, а аз най-много се страхувам от етнически конфликт в България. Това заяви депутатът от БСП Георги Кадиев в "Тази сутрин" по bTV.

Кадиев добави още, че по време на мандата на неговата партия, те са правили малки стъпки към решаване на проблема в гетата и даде за пример подарените водомери на гетото от местното ВиК.

Хората в Гърмен трябва да общуват, защото ще продължат да живеят заедно

Това заяви главният секретар на МВР Георги Костов в коментар за случващото се в Гърмен. За да не става страшно, двете общности в Гърме...

Относно забраната за агитация на майчин език и критиките му към нея, Кадиев заяви: "В момента Лютви Местан е глобен с 681 лв. за агитация на майчин език. Ние всички му дължим извинение, защото не можеш в годината на основаване на Българската държава ти да се подиграваш. Битката с партията не минава през унижението на личността", посочи левият депутат.

"Това ще доведе до кауза за симпатизантите на ДПС, а това е много опасно. Гледам на този въпрос като на засягащ националната ни сигурност. Няма нужда да се трупа излишно ексалация на напрежението. Всичко се натрупва малко по малко", предупреди Кадиев. Според него модерният национализъм не минава през това насила да караш някого да говори насила друг език, а да дадеш повече права и предложи агитацията на турски език да се разреши, но с превод на български.

"Аз осъзнавам, че след тези думи вероятно политическата ми кариера ще приключи. Съзнавам, че тази тема може да взриви коалицията, дори някои политически партии, сподели още Кадиев.

Когато имате едно цяло поколение без образование и единственият му начин за препитание е чрез кражби, неминуемо ще има конфликти Тези хора също имат нужди като всички нас. Кадиев обяви, че трябва да им се помага, а не да се заклеймяват.

В Гърмен са категорични - бутайте незаконните къщи, иначе ще става лошо

До 2 юни всяка вечер в Гърмен ще има шествие с искане всяка една незаконно построена къща в циганската махала „Кремиковци” ...

От своя стара Валентин Касабов от Патриотичния фронт  категорично застъпи противоположното мнение. Според него задължително трябва да отпадне агитацията на чужд език. България не е мултиетническа държава, а ясно пишело в Конституцията, че езикът ни е български.

Според него се нарушавала Конституцията, ако се агитира на турски. "Трябва да има наказание не 681 лева глоба, а 681 дена в затвора", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика