Георги Първанов за Лена Бориславова: Тази дама, като е казала "А", да каже и "Б"

40018
Георги Първанов за Лена Бориславова: Тази дама, като е казала "А", да каже и "Б"
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Депутатът Владимир Маринов е входирал искане до председателя на Народното събрание да му предостави докладите и всички съпътстващи документи по въпроса с изгонването на руските дипломати, ако трябва - в секретна секция на парламента. Това съобщи депутатът от АБВ, чрез групата на БСП за България" Владимир Маринов по време на пресконференция в БТА, в която участваха и президентът Георги Първанов и лидерът на АБВ Румен Петков.

Маринов добави, че повод за искането му са и тиражираните изказвания на началника на кабинета на Кирил Петков, г-жа Бориславова, която твърди, че в България имало високопоставени политици и общественици, които получавали по 4000 на месец и това също се базирало на доклад от службите. Според него, по всяка вероятност такива доклади отсъстват, по-скоро ако има нещо налично, не е ясно какво.

Румен Петков се срещна с Николай Позняк, съветник в посолството на Беларус в България

Председателят на ПП АБВ Румен Петков се срещна с Николай Позняк, съветник в посолството на Р Беларус в Р България. Двамата обсъдиха отн...

Той категорично настоява за яснота на какво се основават действията на премиера Петков за изгонването на 70 руски дипломати и служители на руската мисия у нас и дали действително са базирани на доклади от службите, или са плод на неговото въображение и желание.

"Когато се съобщават такива конкретни обвинения, трябва да стигнем докрай. Ако е имало действително извършен шпионаж, то той е извършван с представители на българската държава и с български граждани. Ако има такива доказани случаи, защо не е сезирана прокуратурата и защо не са предприети каквито и да било действия срещу „тези български доносници“. Както и ако някой е получавал по 4000 лв. и г-жа Бориславова има такава информация, да бъде така добра и да я съобщи докрай, ако не на нас и обществото, поне да я съобщи на ангажираните с тези процеси в страната служби, на първо място – прокуратурата и всеки, участвал в такива мероприятия да понесе отговорност", заяви Маринов.

"Много държа тази дама, която не знам какъв пост изпълнява, очевидно надхвърляща формалните ангажименти, след като е казала "А", да каже и "Б", ако ли не - тогава това което се говори от депутати, че е казано в една определена парламентарна група, че има такава информация, да бъде извадено наяве", заяви Георги Първанов. Той предупреди, че в момента има голям риск да започнем да се замерваме с „информация“ за това кой от какви фондации и от какви столици получава някакъв ресурс.

Първанов изрази надежда това, за което пита депутатът Владимир Маринов да се изясни - кои са шпионите, какво е шпионирано, защото българското общество, Русия, Европа, нашите партньори са длъжни да знаят. Той отбеляза, че на народен представител не може да се откаже - влиза се в секретна секция и разказа, че го е правил по времето на Иван Костов и не му е било отказано.

Румен Петков вече не смята, че 47-я парламент трябва да бъде съхранен

Серия снимки с американския посланик Херо Мустафа показа лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция за българо-руските отн...

Георги Първанов отбеляза, че според много хора, не е лошо да има реципрочност спрямо Русия и че повдигат въпроса само към тях и техните дипломати и посолства ли ще прилагаме този принцип и дали няма да се огледаме и да видим има ли и други посолства, които са доста по-големи, сигурно и технически са много по-добре въоръжени.  Той припомни думите си при избухването на иракската война, че колкото и да е против войната, няма да позволи антиамериканизъм в България и правейки паралел със сегашната ситуация и отношението към Русия заяви: "По същия начин смятам, че сега не бива да се допускат антируски настроения в България, респективно - антибългарски в Русия".

Продължавайки разсъжденията на президента Първанов, че двойните стандарти са част от нашето ежедневие, лидерът на АБВ Румен Петков коментира, че "сега сме много радостни, че нашите европейски партньори "ни щипват по бузката – браво, изгонихте ги, ей така трябва, ние сме до България" и забравяме, че Едуард Сноудън излезе с доказателства за подслушване, проследяване, шпионска дейност на САЩ на територията на Германия, засягащи канцлера на Федералната република; на територията на Полша; на територията на Франция и това някак си потъна". 

Той подчерта, че са изгонени повече от 30 души, които нямат дипломатически имунитет и посочи, че ако е имало информация, че някой от тях се занимава със шпионска дейност, този, който ги е изгонил, е извършил престъпление, защото фактът, че нямат имунитет, означава, че те може да бъдат арестувани и да приключи въпросът. "Ако хора без имунитет са изгонени, извършвайки действия срещу националната сигурност на България, това е много тежко престъпление от този, който ги е изгонил и разбира се – от неговия вдъхновител, защото всъщност тези, които са ги изгонили работят срещу националната сигурност на България – вместо да ги задържим, разпитаме и стигнем до корена, до първоизточника, ние сме ги изгонили", заяви Петков.

"Ако обаче за никой от тях няма данни, че е извършил противодържавна дейност, това също е престъпление", добави лидерът на АБВ, убеден, че и в двата случая прокуратурата трябва да стигне докрай.

Румен Петков пред руското посолство: Двете ноти на България и Русия не трябва бъдат довеждани до крайната си фаза

Във всички случаи на този етап трябва да се постигне разбирателство двете ноти на България и на Русия да не бъдат довеждани до крайната...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите приключиха: Мария Габриел отива с мандата при президента в 16:00 часа (СНИМКИ)

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика