Георгиева: До 2020 г. няма защо да се тревожим за бюджета на ЕС

843
Георгиева: До 2020 г. няма защо да се тревожим за бюджета на ЕС
Снимка: БГНЕС

До 2020 г. не виждам причини да се тревожим за бюджета на ЕС. Това каза зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева пред бТВ.

„Докато Великобритания е член на ЕС, а това ще рече, докато не приключат преговорите по излизането на Великобритания тя се ползва от всички права и изпълнява всички ангажименти по бюджета”, посочи тя. По думите ѝ процесът ща продължи дълго – минимум две години.

Георгиева заяви,че е била шокирана, когато е разбрала , че т. нар. Брекзит е факт. „Това, което се случи има големи последици за Великобритания, за ЕС, но и за целия свят”, коментира Георгиева. По думите ѝ Великобритания може да избира между това да използва предимствата на вътрешния пазар в Евросъюза, за което ще трябва да плаща или да стане трета страна за пазара, което ще отнемем доста години преговори.

По думите ѝ причините за случилото се са много. „Част от тях са, че предимствата от членството са за по-младите хора, за хората в градове, докато по-възрастните, тези в по-отдалечените райони на страната като че ли не са ги почувствали толкова силно”, коментира Георгиева.

Ново искане набира скорост - за независимост на Лондон от Великобритания и членство в ЕС

"Лондон независим! Садик Хан президент! Да живее Lexit (Лондон exit)!" започна като шега и остава химера. Въпреки това петиция с искане...

Според зам.-председателят на ЕК разочарованието на хората идва и от многото кризи през последните 7-8 години, а има и вина на политиците, които не са успели на достъпен език да обяснят нуждата от съюза пред външните заплахи – конфликти, климатични изменения и др.

„Загубихме член на наш семейство и трябва да си дадем сметка защо това се случи”, коментира още зам.-председателят на ЕК.

Кристалина Георгиева смята, че българите във Великобритания няма от какво да се притесняват, защото до излизането на страната от съюза има минимум 2 години. Тя не вижда и проблеми за бюджета на ЕС, който е разписан от 2020 г.

Тя уточни, че следващите седмици ще стане ясно дали ще има промени в българското председателство на ЕС, което по план трябваше да е в първите шест месеца на 2018 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика