ГЕРБ, БСП и ПФ отхвърлиха предложението за антикорупционна прокуратура

1623
ГЕРБ, БСП и ПФ отхвърлиха предложението за антикорупционна прокуратура
Снимка: БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ, БСП и Патриотичния фронт (ПФ) в правната комисия отхвърлиха предложението на ДСБ да се създаде антикорупционна прокуратура по румънски модел при гласуването на поправките на Закона за съдебната власт на второ четене.

Идеята им бе ВСС да излъчи заместник на главния прокурор, който да разследва корупцията по високите етажи на властта с помощта на група подбрани прокурори, следователи, служители на ГДБОП и ДАНС. Инициативата датира още от ремонта на конституцията миналата година, но и тогава не получи подкрепа, пише в. "Сега". 

След Бъчварова на ред за бламиране изглежда и Екатерина Захариева

Общите събрания на съдиите да имат по-голяма власт от председателите на съдилищата - изглежда това намерение ще си остане само идея, ка...

Прокуратурата се обяви категорично против. Според зам. главния прокурор Пенка Богданова на шефа на антикорупционното звено се отрежда сериозна самостоятелност, което може да влезе в противоречие с конституционно закрепените правомощия на обвинител №1. Предложението не било и правно издържано, тъй като Наказателният кодекс не назовава точно и изчерпателно всички корупционни престъпления.

"Не е необходимо толкова изчерпателно да се аргументирате, след като вносителят го няма", злъчно коментира шефът на правната комисия Данаил Кирилов по адрес на отсъстващите от ДСБ. От ПФ посочиха, че исканата промяна не може да допълни с нищо действащата система за борба с корупцията, а от БСП се усъмниха, че целта била да се създаде "прокуратура в прокуратурата". В крайна сметка за предложението гласува само реформаторът Петър Славов.

Депутатите записаха в закона, че по тяхно искане или по своя инициатива главният прокурор ще представя пред парламента доклад за работата на институцията по прилагането на закона и борбата с престъпността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика