ГЕРБ прави промени в МВР на инат, заяви Мерджанов

24102
ГЕРБ прави промени в МВР на инат, заяви Мерджанов
Снимка: БГНЕС

Промените в МВР са на инат. Новият закон за МВР реално действа от 2-3 месеца и беше редно да се види какво е неговото проявление и едва тогава да се пристъпи към нещо по-сериозно. Това заяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов пред националното радио.

Той бе категоричен че започналите промени в МВР не трябва да се връщат, а да се продължат. Мерджанов отхвърли обвиненията, че предишният закон за МВР е заличил конкурсното начало и такова има при постъпването на работа в МВР. Той припомни, че този закон е разработван заедно със синдикатите на МВР и е било тяхно изискването конкурсното начало при растеж в кариерата да отпадне. По въпроса за ГДБОП, той коментира, че по време на управлението на Цветанов- фаворизирането на службата за сметка на ДАНС е довело до дефекти. По думите му именно това е наложило преместване на ГДБОП.

"Кадровите назначения на ГЕРБ не са изненада. Те бяха започнати още от служебния кабинет, който се прояви като предизборен щаб на тази партия", каза още Мерджанов.

Според него има политика на реваншизъм и тя под никакъв диалог не може да се скрие, която се доказва и от водещата роля на Цветан Цветанов в желанието за промени в закона за МВР.

"Тефтерчетата ги няма и то в момент, в който ГЕРБ започва отново да управлява и замесени фигури има в това управление", коментира Мерджанов и темата с изчезналите тефтерчета на Филип Златанов. По думите му забавянето от 4-5 дни навежда на мисълта за бездействие на МВР и съмнения за гузни действия от страна на ГЕРБ. На въпрос дали тази кражба ще бъде повод за критика в доклада по механизма за наблюдение- той отговори, че това със сигурност ще се случи. "Този тефтер беше петно и в предишния доклад и няма как да избягаме от тази присъда, която ще ни бъде нанесена от ЕК. Без да се сърдят българските институции, трябва да дадат логичен отговор и да последват справедливи действия", категоричен бе Атанас Мерджанов.

"Не сме удовлетворени от начина, по който бяха представени и обсъдени част от инициативите на мнозинството за правилата на работа на НС и в пленарна зала допълнително ще оспорваме", категоричен бе Мерджанов. Той обясни, че БСП не е съгласна да бъдат ограничавани правата на опозицията и да се съкращава парламентарния контрол, както и да се ограничават други инициативи на опозицията. На въпрос дали вече са водени разговори за шефове на комисии от БСП, той отговори, че преди правилникът на НС да бъде готов, официални разговори не са и няма да бъдат водени. /

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика