ГЕРБ проваля реформата на Бъчварова, полицаите остават с 30 дни платен отпуск

1701
ГЕРБ проваля реформата на Бъчварова, полицаите остават с 30 дни платен отпуск
Снимка: БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ, начело със зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, който е бивш вътрешен министър, са внесли изменения в Закона за МВР, които на практика орязват реформата, готвена от ресорния министър Румяна Бъчварова.

Депутатите предлагат да се запази обезщетението от 20 заплати при напускане на МВР, но само след 25 г. стаж в системата. Предвидена е скала за определяне на обезщетението в зависимост от годините стаж в МВР. В момента то се определя на принципа за всяка година стаж по една заплата, максимум 20. Поправките ще бъдат внесени между първо и второ четене на измененията в закона.

Реформата на Бъчварова този път мина, но на правна комисия

След фалстарта във вътрешната комисия на НС и намесата на премиера Бойко Борисов, промените в Закона за МВР бяха приети на първо ч...

Идеята на ГЕРБ е, ако служител със стаж до 5 г. напусне системата, да не получава обезщетение, защото се приема, че през първите години държавата инвестира в него, обясни Цветанов. На служители с 6 г. стаж ще се изплащат 2 заплати, при 10 г. - 5, при 15 г. - 10, при 20 г. - 15, и при 25 г. и повече години обезщетението вече ще е в пълния размер от 20 заплати, предвижда предложената от ГЕРБ скала. Идеята ни е да има стабилност и устойчивост в системата и текучеството да бъде ограничено, обясни Цветанов.

От ГЕРБ предлагат още запазване на 30 дни платен годишен отпуск, но отпадат допълнителните 12 дни.

Попитан дали с промените, които отменят много от предложените от МВР текстове, ГЕРБ не бламира министър Румяна Бъчварова, Цветанов обясни, че има конструктивен диалог с нея, а парламентът е мястото, където всяка тема може и трябва да се дискутира, за да се намери най-доброто решение. "Благодарение на добрия диалог с представители на МВР стигнахме до консенсус", подчерта той.

Според него депутатите се съобразяват с направените предложения за увеличаване на правомощията на ГДБОБ и преминаването на Специализираната куриерска служба към Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ). Те ще подкрепят и преобразуване на правоотношенията на служителите от администрацията на МВР, които ще преминат към Закона за държавният служител. По думите му това са около 4 хил. служители, които вече няма да се водят първа категория труд.

Парламентът изпълни обещаното - няма рязане на привилегии в МВР

Точно както беше обещано, параграфи 9 и 10 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за догодина бяха отм...

Предложенията на ГЕРБ предвиждат още да отпадне създаването на Агенция "Пожарна безопасност и защита на населението". Отпада възможността да се създаде длъжността административен секретар в областните дирекции на МВР, защото смятаме, че не трябва да се увеличава щатът, в тази връзка министърът ще упълномощава действащ служител, обясни още Цветанов.

"Няма да се трансформират правоотношенията на преподавателите, които са по специализирана подготовка в Академията на МВР и съответните полицейски центрове", посочи още той.

Цветанов допълни, че депутатите се съобразяват с предложението на МВР охраната на полицейските управления да се осъществява от служители, които са на трудово правоотношение. От МВР са направили изчисления, че около 500 служители минимум ще бъдат включени за реална полицейска дейност на терен в малките населени места и градовете, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика