ГЕРБ за Закона за МВР: И Чобанов не е предвидил пари, да го отложим

22124
ГЕРБ за Закона за МВР: И Чобанов не е предвидил пари, да го отложим
Снимка: БГНЕС

Най-голямата парламентарна партия в лицето на ГЕРБ вкара в действие нов лост за извиване на ръцете на все по-отслабващата БСП. Става въпрос за внесена специално законодателна поправка на новия Закон за МВР.

С поправката, чийто вносител е бившият вицепремиер Цветан Цветанов и негови колеги от ГЕРБ, се иска новият Закон за МВР да започне да действа чак от 1 януари следващата година. Като един  от основните си мотиви по темата от ГЕРБ изтъкват официално писмо на финансовия министър Петър Чобанов от 27-ми януари тази година, в което финансист номер едно на България предупреждава, че в държавния бюджет за настоящата година положенията в новия проектозакон, който се превърна и в действащ закон, не са отчетени и финансови разходи не са предвидени. Това налага новите нормативни правила да бъдат отложени във времето (поне с половин година), за да може да се направи финансов анализ на министерството предвид огромните нови бюджетни предизвикателства, пише още Чобанов. Прилагането на новите разпоредби ще съвпадне и с началото на новата финансова година, добавя финансовият министър.

Калин Георгиев: Промяната за главния секретар на МВР е безумна

Бившият вътрешен министър в служебния кабинет на Марин Райков Петя Първанова и бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев се явиха к...

Като други мотиви ГЕРБ посочва липсата на каквато и да е защита от правителството на закона в пленарна зала, както и несъгласието на четири от общ шест полицейски синдикални организации с „някои разпоредби на закона”. Основно става въпрос за премахването на столовете към МВР.

Както е добре известно, приемането на Закона за МВР беше предшествано от порой от критики. Главните промени в него са, че главният секретар на МВР вече има петгодишен мандат и не се назначава от президента, а от правителството, както и че се премахват конкурсите за повишаване в длъжност – повишението вече зависи само от волята на главния секретар на вътрешното министерство. Министерският съвет побърза и да избере човек за поста – досегашният главен секретар Светлозар Лазаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика