Герджиков: Този, който не може да си напише името на български език, за какво гласува?

4216
Герджиков: Този, който не може да си напише името на български език, за какво гласува?
Снимка: БГНЕС

Изборите бяха организирани много добре – това е факт. Има проблеми, но не такива, което сме виждали на предходни парламентарни избори. Организацията беше близка до перфектната. Това каза служебният премиер Огнян Герджиков.

Според него България е успяла да парира намесата на Турция в изборите и осъди остро мюсюлманите, които не говорят български, а гласуват по време на избори.Този, който не може да си напише името на български език, за какво гласува? Който иска да участва в изборите, да бъде така любезен, да знае този език, който се ползва в България – българския. Какви български граждани са тези, които не са научили българския език. Те трябва по закон да изпълнят това свое задължение – да знаят езика. Всеки български гражданин има задължения и права. Негово задължение е да знае българския език”, подчерта Герджиков пред БНТ.

Герджиков за изборите: Министрите бяха блестящи, благодаря

Организацията на изборите беше много добра. Това каза в началото на редовното правителствено заседание служебният министър-председател ...

Служебният премиер сподели, че не се притеснява, че Лютви Местан има намерение да съди страната, защото не е имало нарушение граждански права и няма основание за касирането на вота. За посланика в Турция Надежда Нейнски Герджиков каза, че няма нищо обезпокоително в това, че по време на изборите е била в София.

Добре е за България час по-скоро да има кабинет, иначе рискуваме да се изложим пред света. Липсата на кабинет ще доведе до разклащане, смята Герджиков и добави, че не знае докога ще работи служебният кабинет.

След тази предизборна кампания, която имахме би било изключителна изненада за мен големите партии да се коалират. Те изключиха тази възможност категорично. По-вероятно е да има коалиция ГЕРБ с Обединените патриоти, заяви премиерът.

Коментирайки уволненията, Герджиков заяви категорично, че това не е чистка. Предишният - един от най-успешните кабинети - на Софиянски, освободи всички областни управители. Когато аз дойдох, и моята позиция беше да бъдат оставени хора, на които може да се гласува доверие. Хората, за които се знаеше, че си вършат работата - бяха оставени, другаде бяха сменени. В много случаи, когато бяха освободени хора срещу тях имаше сериозни сигнали. Борисов каза че иска до дъно проверки, до там не стигнахме, каза Герджиков. Вероятно и аз на мястото на Бойко Борисов щях да реагирам, че това е чистка, каза той.

Проф. Гержиков не отрече че са му ходатайствали за назначения и даде за пример за шефа на политическия му кабинет Ирина Велчева, за която му е ходатайствала Гергана Паси. Това по препоръка, която приех, защото уважавам мнението на Паси, каза той.

Герджиков: Не мога да си позволя да оставя нещата на средата

Служебният премиер Огнян Герджиков се надява около месец след изборите страната ни да има редовно правителство. По думите му за никого...

Герджиков поиска да коментира и случая с уволнението на Иван Гарелов. Това е много велика глупост – че може Бойко Борисов може да ми напише есемес и аз да уволня Гарелов. Така не може да бъде – няма как да стане. Омръзна ми да се казва, че с есемесите на Борисов се управлява държавата. По мое време не е било така, подчерта премиерът.

По повод председателството на България в ЕС, Герджиков увери, че вътрешните екипи са сформирани и призова следващия премиер да запази тези хора, начело с Деница Златева. Много е важно да поставим основните си цели докато сме председатели на ЕС. Тогава гласът ни ще се чуе два пъти по-силно, заяви професорът.

Правейки равносметка на свършеното, Герджиков сподели, че е искал да завърши някои неща, но просто не е имал достатъчно време. Въпреки това по негови думи много от промените са започнати, например - работата по намаляване на таксите в Ангенцията по вписванията.

Работи се и по облекчаване на административното обслужване, не хората да търчат от гише на гише. Още една амбиция имам свързана с инвестициите, знам Китай каква сила е и колко време един китайски инвеститор чака да си извади разрешително за дейност в България. Затова хората се отказват, допълни премиерът.

Той заяви, че подкрепя премахването на пръстовия отпечатък и според него у нас е нужна електронна здравна карта. На въпрос дали се е допитвал до президента, той отговори: "Аз съм екипен играч, по важните въпроси съм се допитвал."

Бойко Борисов: Не съм писал SMS на Герджиков, не се занимавам с такива неща

Не пиша на никого SMS-си. Откъде накъде смяната на политическия съветник на Огнян Герджиков ще ми я приписват на мен. Това са само лъж...

В края на интервюто служебният премиер Огнян Герджиков сподели, че "да си председател на Народното събрание е детска игра в сравнение с това да бъдеш премиер".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика