X
 
 

Гешев засягал големи интереси, затова имало съпротива срещу избора му

5009 3
Гешев засягал големи интереси, затова имало съпротива срещу избора му
Снимка: БГНЕС
В основата на напрежението при избора на Иван Гешев стоят засегнати икономически и финансови интереси, каза пред Радио "Фокус" представляващият ВСС Боян Магдалинчев. По думите му досега не е имало толкова голямо напрежение при избор на който и да било главен прокурор или председател на Върховен съд в България.

"Според мен важен момент е, че в основата стоят икономически интереси, че от действията на този кандидат за главен прокурор, който беше ръководител на Специализираната прокуратура, се провеждат доста действия по отношение на образуването на досъдебно производство, събирането на доказателства и предприемане на действия за внасянето на материалите в съд. Не са малки интересите, които той засяга", обясни съдия Боян Магдалинчев.

Атанаска Дишева: Една дума стига за избора на главен прокурор - предрешен

Помолена да коментира с две думи направеният избор на Иван Гешев за главен прокурор, членът на ВСС съдия Атанаска Дишева бе лаконична: ...

Той даде за пример случая с КТБ и арестите на сем. Арабаджиеви и сем. Баневи. "Случаят КТБ е един от най-сериозните случаи от последните години, който подлежи на разрешаване поради голямата сума и фалирането на една работеща банкова институция. Другите случаи също засягат значителни икономически и финансови интереси.

Това също предизвика интерес и дали този кандидат за главен прокурор ще продължи своята политика по този начин за налагане на законността и за недопускане на действия, които биха могли да накърнят обществения или държавен интерес", каза още Боян Магдалинчев.

Според него очакванията на Висшия съдебен съвет са Иван Гешев да прилага представената концепция на практика. Съдия Магдалинчев коментира, че донякъде има установени конституционни гаранции за контрол върху изпълнението на задълженията на главния прокурор.

По думите му оттук нататък процедурата за избор на нов главен прокурор предвижда незабавно изпращане на решението на ВСС на държавния глава за издаването на указ.

ВСС преизбра Иван Гешев за главен прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет прегласува избора на зам.-главния прокурор Иван Гешев за нов главен прокурор. Това стана със 17 гласа ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Заглавието да се чете “Гешев защитава големи икономически интереси” тези на ДС и крадените държавни пари. Затова е тази драма а всичките които си мълчат като стреляни зайци са в играта. Нека прането на пари и заличаването на улики започне сега ....
  • ВСС Мафията 2 ВСС Мафията преди 3 седмици Профил на трол?
    На снимката - Дупе Лизачев !
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Гешев засяга големи интереси - Тези на България, Тези на българите, и Тези на принципите на Демокрацията! Избора му е незаконен! За това протестите няма да спрът, докато не го свалим! ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА!
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...