Големите подаръци, които Радев и Путин направиха на България

6342
Големите подаръци, които Радев и Путин направиха на България
Снимка: Прессектетариат на Президентството

Русия не бързаше да отговори на изгонените от България 70 свои дипломати и служители на посолството. Направи го повече от месец по-късно - за разлика например от отговора на действията на Чехия. След като през април Прага изгони 18 руски дипломати, Москва отвърна още на другия ден с експулсирането на 20 чешки.

Решението за изгонването на руските дипломати и служители от България бе обявено на 28 юни - 6 дни след падането на кабинета "Петков". Москва изглежда изчакваше да види какво ще е новото правителство, за да предприеме задължителния си ответен отговор. Изчака да се извърти цялата парламентарна рулетка и дори да дойде най-добрият за нея вариант - служебен кабинет на президента. Същият президент, който не скри възмущението си от изгонването на руснаците и побърза да обяви, че няма нищо общо с това, сакън в Москва да не си помислят друго. "Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка", написа на 30 юни във фейсбук страницата си Румен Радев.

Най-големите потърпевши са руснаците с имоти в България

Но в Москва изведнъж чакалото им се изчака. На третия ден, след като служебното правителство дойде на власт, Москва даде своя отговор и обяви, че гони 14 български дипломати и служители, като така страната ни остава с неколцина представители в Русия. Вероятно кабинетът "Донев" е имал желание да върне обратно поне учителките от училището към посолството, попаднали сред 70-те изгонени, та да не се налага на посланик Митрофанова сама да води родителски срещи, както направи преди няколко дни. Но служебното правителство първо беше ангажирано с друго - то бързаше да изчегърта назначените от правителството на протеста шефове на НАП, митниците и областните управители.

Дипломацията на смятания до неотдавна за голям дипломат Сергей Лавров обаче отдавна е сведена до дъскорезница - за всички това е очевидно поне откакто Путин трябваше да се извинява на Израел за думите на своя външен министър, че Хитлер е от еврейски произход и че най-големите антисемити са самите евреи. С реципрочното изгонване на 14 наши дипломати и служители пък Кремъл навреди повече на своите поданици, отколкото на българите. Тъкмо това лято руските собственици на имоти започнаха да се завръщат по Черноморието, плащайки солидни суми да дойдат през Турция. Потокът им сега пак ще секне, както в предишните години заради пандемията. България обяви, че временно спира издаването на туристически визи, включително за собствениците на имоти. Причината е извънредната ситуация, наложена от липсата на консулски персонал в Москва.

Служебното правителство само се вкара в обяснителен режим

На служебното правителство може много да му се иска да "нормализира" отношенията с Москва, за която, както България, така и всички членки на ЕС официално са неприятелски страни. Но ще му е невъзможно да направи някакви решителни стъпки в тази посока, без да се подложи на унижение.

На кабинета "Донев" обаче най-спешно му бе да върне страната поне отчасти на руския газов коловоз. Първата му работа бе да създаде кризисен щаб за енергетиката, който работел денонощно по газовите въпроси. В авторитетни медии обаче излязоха улики, че правителството шиканира легализацията на газовата връзка с Гърция и бездейства по довършването на сделките на предишния кабинет за доставки на втечнен газ. Това доведе до светкавичен протест, организиран пред президентството от "Демократична България" и активни граждани в социалните мрежи. Възгласите гласяха "Тук не е Москва", "Радев - предател", а плакатите призоваваха за "Независимост от "Газпром". Така в припряността си служебното правителство само подкопа проруската си позиция още на старта. И влезе в обяснително-оправдателен режим.

Патронът на правителството - Румен Радев, бе принуден да декларира от Боровец, че е за енергийна диверсификация. А вицепремиерът и председател на енергийния щаб Христо Алексиев да обещае по телефона още по време на протеста на политика от "Демократична България" и зам.-председател на комисията по енергетика в последното Народно събрание Ивайло Мирчев, че интерконекторът с Гърция ще заработи в срок, за да получаваме азерски газ в пълния му обем, а договорените от предишния кабинет първи три танкера с втечнен газ ще бъдат окончателно реализирани. Нещо повече, според съобщението в профила на Мирчев във Фейсбук Алексиев е обещал прословутият акт 16 на интерконектора да бъде издаден преди 1 октомври.

Подаръците от Путин и Радев

Разконспирирането на прокремълските действия на служебния кабинет чрез възобновяването на протестната енергия го обезоръжава и в желанието му да разкрие дори действителни пропуски или корупционни опити на "Булгаргаз" и предишното правителство в газовите сделки. Защото картината отново става черно-бяла и гледната точка предопределя кои са добри и кои са лоши. Истината зависи изцяло от това коя уста я изрича.

Лакомията за бърз реванш на кремълските велможи и техните български проксита всъщност препъна реставрацията на зависимостта ни от Русия и помага на партиите на протеста в предизборната борба.

Наистина трябва да сме много благодарни на Путин и Радев за безценните подаръци. Като ни спря газа, Москва ни принуди да се откъснем от енергийната си зависимост, за която сами нямахме сили. Като изгони български дипломати при приятелски за нея кабинет, Русия не само затвърди дипломатическия мраз с България, но и отвори вратата за поредни искания за изгонване на руския посланик в София, за които хлевоустата Митрофанова несъмнено отново ще даде повод. Като назначи служебно правителство, което да изчегърта наследството на предишния кабинет, Румен Радев вече наполовина осигури успеха на предизборната кампания на "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Както казва българската мъдрост - всяко зло за добро.

 

Автор: Веселин Стойнев, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика