Горанов ще информира за организаторите на хазартни игри, тежки обвинения в НС

7264
Горанов ще информира за организаторите на хазартни игри, тежки обвинения в НС
Снимка: БГНЕС

Темата за хазарта отново стана основна разделителна линия и причина за сериозни обвинения в българския парламент. БСП подозира, че бюджетът е загубил много повече от 700 млн. лв. от хазартни такси.

В крайна сметка, парламентът даде срок до 10 юли 2020 г. на министъра на финансите да представи детайлна информация за броя на организаторите на хазартни игри.Такова проекторешение прие Народното събрание.

Информацията трябва да съдържа още и бюджетните постъпления от такси и данъци и да обхваща последните 5 години. "За" предложението гласуваха 100 народни представители, "против" - 40 и "въздържали се" - 9, с което то бе прието.

Първоначалното предложение бе на БСП. Те искаха да получат и информация за приноса на отделните лицензирани фирми за последните пет години, но предложението им бе редактирано от управляващите.

Разисквания

Дебатите започнаха с изказване на депутатът от левицата Румен Гечев.

Искаме да знаем какъв принос имат към бюджета всички фирми от хазарта, за да можем да знаем колко пари ще излязат от големите и вълнуващи чекмеджета, посочи Гечев.

От левицата поискаха в срок до 10 юли 2020 г. министърът на финансите да предостави пред Народното събрание информация с детайли за бюджетните постъпления от такси и данъци от хазартния сектор в това число приносът на отделните лицензирани фирми за последните пет години.

"Ние имаме информация, аргументи и факти, с които считаме, че досега в значителна степен парламентът и обществеността са били подвеждани, че само определени групи фирми от този сектор са ползвали преференции от българската държава", допълни още той.

Според него тези факти се виждат от одитния доклад на Сметната палата в обем от 162 страници. "Колегите са направили един чудесен анализ на хазартния сектор и са показали как с въведените законодателства от управляващата партия ГЕРБ и техните сателити са въведени правила и норми, които са поставили участниците в хазартния сектор в неравностойни условия", допълни още проф. Гечев.

По думите му отива към загуба Държавното предприятие "Български спортен тотализатор", което пет години е обезкървявано.

Според него има фирми, които не са плащани такси. "Имаме факти, че много от тези фирми са свързани с лица близки лично до министри, до премиера, в това число и колеги в Народното събрание", заяви още проф. Гечев, цитиран от Фокус.

Депутатът от БСП обърна внимание, че на 29 май 2020 г. министър Владислав Горанов е казал, че Държавната комисия по хазарта е направила 3137 проверки и не е открила тази дискриминация, която открива Сметната палата.

"Не е разбрала, че се плащат различни такси, не е разбрала, че не постъпват в бюджета на България стотици милиони левове. Казано беше от колегата Горанов, че НАП е направила 812 проверки. Нищо не са видели, че изтичат стотици милиони в джобовете на организирана престъпна група", каза още проф. Румен Гечев.

Комисията по хазарта е предприела действия в разрез със закона, твърди Горанов

„Няколко организатори на лотарийни игри са включили в своите правила превратно тълкуване, като са решили, че игрите могат да се о...

Българския спортен тотализатор е на загуба през годините, потвърди шефката на Бюджетна комисия Менда Стоянова думите на Гечев. Според нея това се дължи единствено и само на лошия мениджмънт на това предприятие.

„Проектът за решение, който ние предлагаме в основната си част всъщност припокрива и подкрепя проекта на решение на колегите от БСП. Единствената разлика се състои в това, че тази информация за бюджетните постъпления от такси и данъци няма да бъде предоставена публично по отделни лицензирани оператори.

Причината да направим тази корекция първо е да спазим закона, както той го изисква. Всички знаем, че това е данъчноосигурителна информация и нейното детайлно публично оповестяване е в нарушаване на закона. Така че да направим решение на парламента, което да гази закона, каза Менда Стоянова.

Менда Стоянова е част от проблема с хазарта и няма как днес да дава решения, обвини я заместник-председателят на групата на БСП Георги Свиленски.

„Няма как 2014 г. създавате проблема, за който 6 години държавата губи над 700 млн. лв., днес да ни давате решения. Няма как, когато 2015, а след това 2016 г. два пъти питам министъра на финансите защо не изпълнява закона, а той ми казва, че има нов закон.

ГЕРБ не подкрепи предложенията на Валери Симеонов за хазарта, дейността на тотото се разраства

От ГЕРБ отказаха да подкрепят предложението на „Обединени патриоти” – техният коалиционен партньор, да бъде рязко нам...

Къде е този нов Закон за хазарта? Пет години чакаме нов Закон за хазарта, пет години едни 60 млн. лв. пътуват от „Московска“ към някоя партийна централа. Това е резултатът и това трябва да го знаят българските граждани“, допълни Свиленски.

Отричам да съм част от проблема с хазарта, но май БСП ще излезе част от него, репликира го Стоянова.

Според нея ГЕРБ не иска да скрие приноса на отделните лицензирани фирми за последните пет години, а да спази закона. Тя предложи на БСП да направят промяна в ДОПК.

Менда Стоянова коментира и обвиненията на БСП за разнасяне на милиони от „Московска“ до партийни централи.

„Бих искала да ви кажа, че вие, г-н Свиленски, от тази висока трибуна пред всички тези камери всъщност се опитвате да официализирате една клевета на един беглец, обвиняем, недоказана, недоказуема, но когато тя е изречена от тази трибуна и се предава на живо в момента от народен представител, това е опит да я легитимирате и да покажете, че г-н Божков говори истини, подкрепени от БСП“, допълни още Стоянова.

Божков с нови въпроси към Бойко Борисов - за 700-те млн. лева

Търсеният да отговаря по 18 обвинения Васил Божков отново реши да навести Facebook рано сутрин. Божков се обърна пак лично към премиер...

"Понеже все пак всяка наглост трябва да има някакви граници и когато обръщаш на шега начина, по който тресеш държавата с месеци, без да си способен не да поемеш отговорност даже, да приемеш елементарна грешка ,ще се опитам в две или три минути да обоснова защо правителствената оставка е неизбежна", каза  от своя страна Крум Зарков.

Според него има въпроси кой е виновен за неплащането на данъци в размер на 700 млн лв. "Факт е, че 700 млн. лв. липсват. Сам по себе си този факт води въпроса за отговорността. въпросът за наказателната отговорност виси.

Въпросът за политическата отговорност е неизбежен. Може да се запитаме дали Финансово министерство и други не са събрали тези пари, защото законът е бил калпаво написани, защото някой е взел подкуп, защото нещо друго, но е факт, че самата констатация, че тези пари не са събрани, води до реализиране на политическата отговорност", каза още Зарков.

"Ще се опитам структурирано да представя информация, която не се представи в днешния дебат. Тя е, че за съжаление проблемите, които са констатирани по отношение на действията на Държавната комисия по хазарта далеч не започват в началото на 2015 г., отчете финансовият министър Владислав Горанов.

Не се зададе този въпрос, защото колегите от БСП настойчиво питат само за периода от 2015 г. насам. Ще се установи, че още от 2013 г. за много хазартни оператори държавната комисия по хазарта е приемала подобен тип правила, които да дават възможност да се прилагат 20 % такса върху комисионните, а не 15 % такса върху получените залози", допълни още Горанов.

Държавната комисия по хазарта става агенция

Държавната комисия по хазарта ще е с нов статут – агенция, чийто ръководител ще се назначава от правителството. Това предвижда за...

По думите му тогавашният министър на финансите е дал отговор, че и той не е бил информиран от Държавната комисия по хазарта за начина, по който се прилага законът.

Според него би могло да се намери решение, което да удовлетворява тезата на вносителите, като се предостави информация кои хазартни оператори са прилагали 20 % такса върху комисионната, а не 15 % такси върху получените залози.

"Това ще отговори кои са били тези привилигировани или непревилигировани, без да поставя под съмнение дали по този начин се нарушава изискването на законодателството за опазване на данъчноосигурителната тайна", каза още Горанов.

"Не мога да пропусна и няколко дефекта, възникнали през 2013 г., за които няма как да упрекнем сегашното управляващо мнозинство и които предполагам, че са дали увереност и смелост на Комисията по хазарта, ръководена от 2015 до 2016-2017 от един и същи човек именно това, че с промяната в законодателството управляващото тогава мнозинство премахва режима на облагане с корпоративен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане и превръща облагането в хазарта в таксуване за поддържане на лиценз", допълни още Горанов. Той посочи, че не е намерил смислен отговор защо се предлага.

"Последиците, колеги, са следните: държавните такси за разлика от данъците не са изрично упоменати в наказателния кодекс и ако някой не декларира или не внесе такса ,не е преследван от Наказателния кодекс по начина, по който се преследва този, който не е декларирал и не е внесъл данъци", допълни още министърът на финансите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика