Говори прокурорът, разследвал полицейското насилие над протестиращи

5885
Говори прокурорът, разследвал полицейското насилие над протестиращи
Снимка: Румен Скрински/ Actualno.com

Днес в Народното събрание вътрешният министър Бойко Рашков отправи остра критика към прокуратурата във връзка с разследването на полицейското насилие от протестите през лятото на 2020 г. По думите му държавното обвинение са знаели за записите с насилие, но са ги укрили.„Делегиран прокурор на Европейската прокуратура е поел случая и е решил веднага и бързо – да прекрати преписката. Тоест, те не са имали образувано досъдебно производство, Трифонова се казва“, коментира Рашков пред депутатите.

Обвиненията бяха коментирани от делегирания прокурор Вероника Трифонова. По думите ѝ има образувано досъдебно производство, а изнесената от Рашков информация не е коректна.

Ето я прокурорката, за която Рашков казва, че не е повдигнала обвинение на полицаите, били протестиращи

"Вижте прокурорката Вероника Трифонова, която е отказала да образува наказателно преследване срещу полицаите-садисти, пребили протестир...

„Като прокурор в районна прокуратура аз съм наблюдавала една проверка, която първоначално се е водила от СДВР. Аз съм иззела проверката от СДВР и съм я възложила на Вътрешна сигурност. Смятам, че така е правилно, а не СДВР да проверяват собствените си служители“, каза прокурорът.

Тя обясни, че за едно от пострадалите лица е образувано досъдебно производство за лека телесна повреда, като категорично отрече това да се е случило наскоро. Трифонова обясни, че е постановила да се разпитат свидетели и да се извършат експертизи, които да докажат кой е евентуалният извършител.

„За две от другите лица е постановен отказ, защото явявайки се в Дирекция Вътрешна сигурност, те собственоръчно са отказали да дадат сведения за случилото се“, уточни Трифонова, но не назова имената на пострадалите.

Тя допълни, че след прекратяването на проверката по тези два случая, тя е изпратила на лицата прокурорски акт, с който могат да защитят правата си.

Рашков няма илюзии, че ще има доказателства за заповеди да бъдат бити протестиращи срещу Борисов и Гешев

"Нямам илюзии, че ще се намерят доказателства" за давани заповеди от ръководството на МВР за извършване на умишлен побой срещу протести...

„Не знам дали има повдигнати обвинения, защото към момента на образуване аз не съм повдигала обвинения. Не мога да съм категорична, че съм гледала същите кадри. Гледала съм сходни кадри преди повече от осем месеца. Точно заради тях съм преценила, че има данни за извършено престъпление, спрямо едно от лицата, за които е трябвало аз да се произнеса“, уточни Трифонова по БТВ.

Тя добави, че на гледаните от нея кадри не е установила да има удари срещу другите две лица, за които е трябвало тя да се произнесе. Прокурорът допълни, че нейни колеги са водили също разследвания за превишаване на служебни правомощия от униформени по време на антиправителствените протести, но няма информация за развитието им. Относно сниманото от униформен момиче, Трифонова заяви, че това е унизителен акт.„В случая би трябвало да се преследва като обида“, уточни тя.

Прокурорът не пожела да коментира информацията, че един от наказаните полицаи е нает в Бюрото за защита на свидетели към държавното обвинение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика