"Гълъб Донев прави бюджет перо по перо": Най-култовите реплики на новия стар премиер

1851
"Гълъб Донев прави бюджет перо по перо": Най-култовите реплики на новия стар премиер
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

След като положи клетва като премиер за втори път в петък Гълъб Донев ще стане най-дълго управлявалият служебен министър-председател в историята. Напълно неочаквано дори има шанс Донев да бъде начело на държавата по-дълго от последния редовен премиер на България Кирил Петков. Причината - президентът Румен Радев умишлено забави процедурата по връчването на мандатите, за да даде време на партиите в 48-ото народно събрание да се разберат и да съставят редовен кабинет. Това обаче така и не се случи и за втори път служебния кабинет ще положи клетва, само с една персонална промяна в състава.

За времето начело на държавата Гълъб Донев се отличи с множество цитати, които го представиха като премиер с чувство за хумор, доза (само)ирония и доза критичност към народните представители. 

Ето кои са най-запомнящите се цитати на служебния премиер

  1. "Хората искат да живеят в добре уредена държава, а не да бъдат свидетели на политически спектакли. Това се видя и от резултатите на последните избори." (На 20 октомври - втория ден от старта на парламента, в който депутатите още не можеха да си изберат председател).

  2. "За първите два дни от дейността на 48-ото народно събрание са зададени около 70 въпроса. Забелязвам ударници в съревнованието за най-питащ народен представител, както и министри, които са първенци в категорията “най-питан министър”. Засега го води Иван Шишков с 18 въпроса. Пожелавам на депутатите със същия устрем да се захванат и със законодателството." (На 26 октомври - с критика, че депутатите още не са започнали законите по Плана за възстановяване).

  3. Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно правителство, как Гълъб Донев прави бюджет “перо по перо” (такова меме се появи в социалните мрежи в деня, в който той оглави служебното правителство).

  4. "В нашето правителство няма артисти, а има министри" (11 януари)

  5. "Политическите изказвания за причините, довели до убийството на границата, смущават с безпаметност. Да сочиш с пръст служебното правителство като отговорно за смъртта на български полицаи, за да отклоняваш вниманието от основната задача, която имат политическите сили в момента - съставяне на редовно правителство и приемане на неотложните закони, е проява не неуважение към българските граждани." (На 9 ноември, покрай смъртта на българския граничар Петър Бъчваров, Донев отново напомни на партиите, че е време да се разберат за кабинет).

  6. "Вече си представях заглавията в медиите - Гълъб Донев отлетя от Министерския съвет. Оставаме обаче". (С тези думи Донев откри заседанието на правителството на 14.12., само час след като предложеният от ГЕРБ кандидат за премиер проф. Николай Габровски бе отхвърлен от парламента.)

  7. "Когато встъпихме в длъжност, не подозирахме, че през януари 2023 г. мандатът ни на временна власт все още ще е в сила. Процедурата за втория мандат е в ход, а краят на нашия мандат наближава. (...) да подготвим всеки в своята сфера на компетентност и отговорност кратък и ясен отчет за свършеното от август досега с акцент върху решенията, които са се отразили положително върху живота на хората. Докато приготвяте отчета си, си представяйте, че трябва 6-годишно дете да ви разбере. (Така Донев се обърна към министрите си на първото заседание за 2023 г.)

ОЩЕ: Гълъбарник със шеги - социалните мрежи оцветиха с метафори кабинета "Донев" (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика