"Хасковогейт": Кой кум, кой сват, кой на булката брат

10205
"Хасковогейт": Кой кум, кой сват, кой на булката брат
Снимка: БГНЕС

Втори изключително сериозен телевизионен сблъсък между депутатите Елена Йончева и Делян Добрев след този преди предсрочните парламентарни избори стана факт. Причината – назначенията в Община Хасково и съмненията дали там ситуацията не е "кой кум, кой сват, кой на булката брат" в полза на Добрев. А вицепремиерът Томислав Дончев обяви за "напълно нормално" понякога някой да не се окаже особено сполучлив избор.

Обвиненията

След скандални разкрития ГЕРБ се разграничи от кмета на Хасково Добри Беливанов

Разграничаваме се от действията на кмета на Хасково Добри Беливанов. Дори разбрах, че в момента не е в Хасково, а на приятна туристичес...

"Суджукгейт" е детска приказка в сравнение със ситуацията в Хасково. Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева по вече горящия скандал "Хасковогейт". Припомняме, че още в края на март тази година подробности за случващото се бяха публикувани в Actualno.com.

Йончева директно заяви, че по искане на Делян Добрев веднага след местните избори през 2015 година са назначени на ключови позиции в общинската администрация в Хасково негови приближени. Йончева посочи и имената – зам.-кмет е Евгени Консулов, съученик и кумец на Добрев. Майката на Консулов – Лилия, е общински съветник, от ГЕРБ. Вторият зам.-кмет е Милена Трендафилова, също съученичка на Добрев. Първата братовчедка на Добрев – Росица Гаргова, е начело на дирекция "Финансово-счетоводни дейности и бюджет" в общината, а съпругът ѝ Даниел Гаргов също е общински съветник от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в Общинския съвет

Едно семейство държи и ножа, и хляба в общината – това нормално ли е? Ако това е законно, значи по закон г-н Добрев е окупирал общината, заяви Йончева. На въпрос на Нова телевизия защо обаче Йончева не е обявила информацията още преди две години, след местните избори, тя отговори, че го знаела отдавна, но не го вярвала и правела проучвания. Разпределят се обществени ресурси в един приятелски клуб – почти половината от блоковете, които се санират в Хасково, минават през ръцете на Даниел Гаргов, твърди депутатът от БСП.

Всички тези хора са назначени проформа с обществен конкурс, но тестовете на конкурса са били подменени, хвърли ново обвинение Йончева. Според нея конкурсът е направен от кмета Добри Беливанов, който разбрал, че ГЕРБ ще го ползват за бушон и затова опитал да действа по закон.

Отговорът

Делян Добрев: Аз нося вината за кмета на Хасково

Моя е грешката преди 2 години за номинацията на Добри Беливанов и аз нося политическата отговорност. Това заяви Делян Добрев по темата ...

Г-жа Йончева изказва купища лъжи, за голяма част от тях и аз, и други хора, ще имаме основание да я съдим, отвърна Делян Добрев. И уточни, че има само един роднина в Община Хасково – първата ми братовчедка Росица Гаргова, която сега е директор на Финансовата дирекция в Хасково, а Хасково е малък град и "всички се познаваме". Да, исках да се назначат и зам.-кметовете, защото те са най-подготвените хора и дойдоха да работят на обществени длъжности за три-четири пъти по-ниски заплати, потвърди Делян Добрев.

Добрев обяви, че на практика не бил съдружник с Даниел Гаргов във фирма "Еко Традекс", а там всъщност основното лице бил Величко Минев, който е бивш полковник и през 1999 година беше обвинен от движение „Гергьовден” за злоупотреба на стойност 80 млн. лева от продажби на гориво като шеф на хасковския филиал на „Воинтех” ЕООД. Делян Добрев свърза Минев с "червената олигархия".

Според депутата от ГЕРБ БСП прави скандал, защото всъщност вербували кмета Добри Беливанов. Той сега бил на обиколка във Франция – Монако, Ница, Кан, заедно с бизнесмена Иван Стаматов. Стаматов е "липсващият глас", с който Сергей Станишев стана премиер на България, заяви Добрев. По думите му, кметът Беливанов се вози във Франция с джип „Бентли” – аз в България такъв джип не съм виждал, той струва колкото три апартамента. Стаматов води миналата година Беливанов на планина, после на море, завърши с обвиненията Добрев.

Както и вчера, 27 септември, Добрев се извини, че заблудил избирателите в Хасково, защото вярвал, че Беливанов е честен човек. Не знам дали участват пари, но участват луксозни екскурзии, завърши бившият енергиен министър. Припомняме, че вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов избегна вчера (27 септември) въпроса дали партията сваля доверието си от Беливанов и само каза, че въпросът с искане на оставка ще бъде обсъден.

Елена Йончева: В Хасково цари шуробаджанащината на Делян Добрев

Община Хасково е подчинена на един приятелско-роднински кръг на областния координатор на ГЕРБ и на депутат от управляващата партия Деля...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика