Христо Иванов: Не можем да си позволим избори, които да бъдат спечелени от Путин

4580
Христо Иванов: Не можем да си позволим избори, които да бъдат спечелени от Путин
Снимка: БГНЕС

В момента България не може да си позволи избори, които да бъдат спечелени от Путин. Това заяви в парламента по време на изказване от името на групата на "Демократична България" съпредседателят на партията Христо Иванов. Той призова за продължаване на съдебната реформа и нормализиране на политическия живот .

“Вчерашният ден и гласуването по специализирания съд на фона на всякакви разделения и напрежение в управляващата коалиция показа, че смисълът на това управление все пак е достатъчно важен, за да ни обединява”, заяви той.

БСП иска връщане на вота с хартиени бюлетини, ПП, ИТН и ДБ са против

Няма съгласие в управляващата коалиция за връщане на хартиените бюлетини, каквото предложение внесоха от БСП в деловодството на парламе...

“Надявам се, че след Великденските празници емоциите ще отстъпят, разумът ще се върне и ще можем да работим нормално, защото алтернативата на изборите е абсолютно непоносима за България в този момент. Рискът да предизвикаме избори, които да бъдат спечелени от Путин, е нещо, което никой не може да си позволи”, добави той.

Иванов заяви, че ликвидацията на специализираното правосъдие е много важна крачка към нормализацията не просто на правосъдието, но и на политическия живот.

“Закрихме една институция, която се беше превърнала в емблема на политическата злоупотреба с правосъдието във България. Тя беше създадена, за да се избегне необходимостта от истинска реформа на редовното правосъдие, особено на прокуратурата в България”, каза той.

“Тя беше създадена, за да изпълни програмата “Ние ги хващаме, те ги пускат”, т.е. да престане нормалният съд в България да пуска онези, които бяха нарочени от тогавашното правителство за хващане. И беше създадена, за да бъде паралелна структура на нормалното правосъдие в България, което да отговаря по-гъвкаво на очакванията на определена политическа конюнктура”, допълни той.

Христо Иванов: Най-добре е двете кандидатури за БНБ да бъдат оттеглени

Най-доброто решение е двете кандидатури за БНБ да бъдат оттеглени. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов п...

Христо Иванов призова за продължаване на реформите с КПКОНПИ и да се направи опит за рестартиране на комисията за конституционни промени.

“Следващите стъпки са да реформираме КПКОНПИ, да променим нейното ръководство, за да може да се има доверие на тази институция, че ще бъде в състояние да събира доказателства за разследването на корупция, включително по високите етажи на властта, да преследва парите от престъпна дейност, по начин, който не противоречи на основни стандарти на правото”, каза той.

“Нека да опитаме и да намерим начин платформата, която беше създадена - комисията за промени в конституцията, да я използваме и да изработим един общ проект за промени в конституцията. За да можем да да направим следваща стъпка към нормализацията на българския политически живот”, коментира оше той.

ОЩЕ: След 8-часово заседание правна комисия прие закриване на спецправосъдието

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика