След 8-часово заседание правна комисия прие закриване на спецправосъдието

7276
След 8-часово заседание правна комисия прие закриване на спецправосъдието
Снимка: БГНЕС

Правната комисия в Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съд и прокуратура.

Дебатите по внесения от депутати от "Демократична България" законопроект продължиха близо осем часа. Най-ключовите текстове бяха одобрени с 12 гласа "за" и 5 "против" в комисията.

Очаква се в четвъртък парламентът окончателно да прекрати съществуването на Специализирания наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

След закриването на Специализирания наказателен съд първоинстанционните наказателни дела, по които е даден ход на съдебното следствие, стават подсъдни на Софийския градски съд и разглеждането им продължава от съдебния състав, провел заседанието.

Съдиите от съдебните състави, които не са преназначени в Софийския градски съд, се командироват за участие в разглеждането на делата до приключването на производствата по тях. 

Съдиите от съдебния състав, разгледали първоинстанционните наказателни дела, по които е постановена присъда, когато не са преназначени в Софийския градски съд, се командироват за обявяване на мотивите към присъдата, прие още правната комисия.

Предвижда се първоинстанционните наказателни дела пред Специализирания наказателен съд, по които до влизането в сила на измененията не е даден ход на съдебното следствие, да се изпратят по подсъдност на съответните съдилища в 7-дневен срок от влизането в сила на този закон.

Десислава Атанасова: Закриването на спецсъдилищата ще е огромна грешка

Не виждаме как закриването на работещи структури да е осъществяване на съдебната или правосъдната реформа. Това заяви в студиото на "Ли...

Неприключилите до влизането в сила на промените досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура се изпращат на съответните прокуратури по компетентност в седемдневен срок от влизането в сила на закона.

ГЕРБ, ДПС и Гешев - "против"

В началото на заседанието дойде главният прокурор Иван Гешев, който за да присъства напусна заседанието на Висшия съдебен съвет, на което се обсъждаше неговото освобождаване. Как премина дебатът с негово участие - четете тук.

Освен главния прокурор "против" закриването са ГЕРБ и ДПС. Бившите управляващи още в началото на заседанието се опитаха да отложат решението, настоявайки да се създаде работна група за обсъждане на законопроекта. Предложението бе подкрепено от ДПС, но ИТН гласуваха "въздържал се". Ива Митева обясни, че не е подкрепила само защото имало твърдения за тяхна игра с ГЕРБ и ДПС.

"Това е единствената причина да гласуваме така", каза тя, уточнявайки, че иначе подкрепя създаването на работна група. 

"Организираната престъпност с радост ще ни приеме"

Съдиите от спецсъда също се изказаха твърдо "против" закриването. Съдия Пенка Ангелова заяви, че това, че управляващите имат достатъчно гласове, не значи, че имат право да приемат промените.

Иван Гешев срещу Христо Иванов: Остър дебат в комисия за закриване на спецправосъдието

Главният прокурор Иван Гешев дойде на заседанието на правна комисия, която обсъжда на второ четене промените в Закона за съдебната влас...

"Цялата тази процедура е незаконна независимо, че имате фактическата възможност", каза тя. 

Съдия Вилислава Ангелова обвини депутатите, че нямат никаква представа как работят спецсъдилищата. Тя обясни, че със закриването им ще бъде "пуснат Духът от бутилката". Според нея спецсъдиите всъщност ще се спасят, защото работата им била с огромен стрес. По думите ѝ магистратите лесно ще си намерят работа, защото имат вече десетгодишен опит по дела срещу престъпни групи. 

"Организираната престъпност с радост ще ни приеме", заяви тя.

Ангелова коментира още, че е била съдия по дела срещу групи за трафик на културни ценности и се чудила на добрата им организация. След това обясни, че им помагали специалисти, които преди това са работили за държавата, но били изхвърлени. Тя попита депутатите наясно ли са как се организира дело като това срещу бившия кмет на Галиче Ценко Чоков. По него имало "хиляди циркове", обясни магистратът.

"Аз съм провеждала заседания в болничната стая на затвора, за да се справя с този човек, с когото никой не можеше да се справи", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика