Христо Иванов: Преговаряме с ДПС да премахнем главния прокурор

3346
Христо Иванов: Преговаряме с ДПС да премахнем главния прокурор
Снимка: БГНЕС

Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република, казва Христо Иванов в интервю за "Дойче веле"

- Господин Иванов, ще има ли конституционна реформа?

- Трябва да има.

- Какво точно ще променяте в Конституцията?

- Очертава се минимален консенсус в две насоки. Първата е преструктурирането на ВСС, така че да гарантираме, от една страна, структурната независимост на българския съд в съзвучие с европейските стандарти. А от друга - да преформатираме кадровия орган, който управлява прокуратурата, така че да гарантираме ефективна отчетност пред обществото за функционирането на тази институция.

Втората позиция е премахването на функцията на главния прокурор като център на власт. В зависимост от това как ще се осъществи консенсусът ни, може тази позиция да се премахне изцяло или да бъде максимално лишена от всички онези правомощия и йерархично функциониране, породили настоящата система, в която главният прокурор концентрира у себе редица формални и неформални лостове на влияние, превърнали го в параполитически играч.

- Други дефекти на Конституцията, които спешно се нуждаят от ремонт?

- Има още две теми. Първата е въвеждането на пряката конституционна жалба, а втората е свързана с дискусията около възможностите на конституционно ниво да бъде преосмислен моделът на служебните управления, така че занапред да не се допуска възникването на такъв квази президентски режим.

Христо Иванов: Задължително е да има правителство с втория мандат

"Абсолютно императивно е да се излъчи правителство с втория мандат, трябва да се направят всички усилия това да се случи при гарантиран...

- Включва ли това и някакви промени в правомощията на президента по отношение на тайните служби?

- Това се решава на законодателно равнище, не на конституционно. Но във Вашия въпрос се крие обстоятелството, че ние разглеждаме конституционната реформа само като върха на айсберга от всички онези мерки, които трябва да бъдат взети за рестарта на парламентарната република. Ние трябва да разбираме, че в момента политически се намираме в криза на парламентарната република. Тази криза започна заради високите нива на корупция, които предизвикаха големи публични сътресения. Тя се изрази в политическо разделение и блокаж и така доведе до президентски управления по един всъщност непредвиден в Конституцията модел. Така че, за да решим политическата криза, ние трябва да отстраним дефицитите в политическия модел на управление на парламентарната република.

- Това ли е Вашият отговор към всички онези привърженици, които са недоволни и огорчени от решението да седнете на една маса с ГЕРБ и с Борисов?

- Ние трябва да приложим цялостна програма от мерки, която да възстанови институциите на парламентарната република, да ги рестартира. В момента всички те са в криза: законодателната, изпълнителната и съдебната власт. В криза са службите, в криза са регулаторите. И всъщност задачата на този парламент - при положение, че бъде излъчена изпълнителна власт - е да използва това време, за да рестартира всички тези елементи на парламентарната република. Тоест, да бъде направена конституционната реформа като върхова изява, а заедно с това да се проведе поредица от други реформи, свързани както със статута на службите, така и с партийното финансиране.

Трябва да бъде преразгледан и Изборният кодекс, така че да имаме консенсус как ще гласуваме в България, за да имаме доверие в изборния процес. Трябва да се преразгледа антикорупционното законодателство, да се преразгледа и допълни статутът на регулаторите, така че да гарантираме висок интегритет и професионализъм на екипите.

Христо Иванов за записите на Василев: Целта е да се провали коалицията

"Очевидно целта е да се провали коалицията. България да бъде хвърлена отново в избори, които нищо няма да решат." Така съпредседател н...

Всичко това, което Ви изброявам, е де факто един мини политически преход, един институционален преход, насочен към това България да се рестартира и модернизира, за да се изчисти от корупцията моделът на парламентарната република, който имаме. Без това ние не можем да решим политическия проблем. Това налага търсенето на възможност за разговор с широк периметър политически сили, така че това усилие да интегрира широки обществени слоеве. На практика става дума за предоговаряне на ключови параметри от обществения договор в България.

- За тази цел трябваше да седнете и с ДПС край масата за преговори, така ли? Много Ваши привърженици са недоволни, че преговаряте с човек като Делян Пеевски, над когото висят доста съмнения…

- За тази цел, за това, което описвам като програма за рестартиране на парламентарната република и предоговаряне на обществено-политическия договор в България, ние наистина трябва да седнем на една маса с максимално широко представени слоеве от българското общество през партиите, представени в парламента. То не е просто аритметичен проблем на събиране на гласове, без които това не може да се случи. Не, става дума за устойчивостта на това наше усилие. Нека пак да подчертая: в момента тук върви преход, за който е необходимо голямо усилие.

- С всички партии, представени в парламента, така ли?

- Ние от "Демократична България" винаги сме казвали, че за рестартиране на парламентарната демокрация в България ние ще разговаряме с всички политически партии, с изключение на "Възраждане", които са явно антидемократична формация и със своята реторика се самоизключват от това усилие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика