Христо Иванов: Следващият ВСС - без мнозинство на Цацаров и Пеевски

4200
Христо Иванов: Следващият ВСС - без мнозинство на Цацаров и Пеевски
Снимка: БГНЕС

В следващия парламент някой трябва да има гръбнака и физиономията да задава въпроси на главния прокурор, за да не се превърне отчетността, която ЕК изисква, в имитация, заяви председателят на "Да, България!" Христо Иванов.

Toй напомни, че следващият парламент ще избере следващия Висш съдебен съвет (ВСС), а членовете на парламентарната квота се избират с 2/3 мнозинство.

Христо Иванов: Мафията се опитва да ни спъне

Жалбите срещу регистрацията на "Да, България" са очевидна злоупотреба, изчислена така, че да не ни позволи да се явим на изборите. Това...

"ВСС е органът, от който зависи политиката по изчистване на гнилите ябълки от съдебната система и вкарване на отговорност, и ако ние в следващия ВСС допуснем отново да се презареди мнозинството на г-н Цацаров и г-н Пеевски, каквото имаме сега, следващите пет години няма да има страх от закона и няма да има справедливост", заяви Иванов в ефира на БНТ.

Запитан коя е най-голямата опасност пред България, Христо Иванов подчерта, че "в този лош свят, в който евроатлантическата рамка, на която досега разчитахме, гарантира нашата сигурност, ние оставаме сами с проядени институции, които не са способни да ни гарантират нито законност, нито сигурност".

Проблемът на България е, че няма страх от закона, а страхът от закона зависи от прокурора, заяви Иванов. "В България от години има безнаказани, това е обратната монета на тоталната безотговорност на главния прокурор и на много хора в прокуратурата. Докато ние нямаме прокуратура, която наистина има смелостта, знае как и е отговорна пред обществото да го направи, да удари големите риби, ние няма да се избавим от корупцията. Корупцията наистина прояжда нашето обшщество и се отразява на живота на всеки един от нас", отбеляза Христо Иванов.

Председателят на "Да, България" коментира, че с лидера на "Нова Република" Радан Кънев има "много висока степен на разбирателство". "От самото началото на създаването на "Да, България" ние заявихме намерението си да изградим в следващия парламент силна антикорупционна коалиция или блок. Никога не сме имали разлика с Радан (Радан Кънев)в това отношение. Трябва да си свършим политическата работа. Въпросът не е да влезем, въпросът е да работим с избирателите", заяви Христо Иванов.

"Да, България" вече е събрала над 6000 подписа

Партията на Христо Иванов "Да, България" е успяла да събере над 6000 подписа за регистрацията си като коалиция само от три пункта в Соф...

Той подчерта, че демократичната общност трябва да стане много по-голяма, "за да имаме стабилна демокрация и стабилно развитие по европейски образец".

Председателят на "Да, България" заяви, че движението е било спънато в намеренията си да се яви самостоятелно на избори. "Трябваше за един ден да съберем отново подписи за нашето явяване, по закон се изискват 2500, отправихме призив, хората ни дадоха 20 000, като от тях 12 000 са извън София", каза той.

Припомняме, че вчера "Да, България" бе атакувана за пореден път заради своята регистрация. От партията Христо Иванов излязоха с официално писмо до всички медии, в което съобщават, че са научили от медиите, че е внесена жалба срещу решението на ЦИК да регистрира Коалиция "Движение Да България" за участие в парламентарните избори на 26 март.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика