Идеята на ГЕРБ националният празник да е 24 май влезе в НС и скара депутатите

6614
Идеята на ГЕРБ националният празник да е 24 май влезе в НС и скара депутатите
Снимка: БГНЕС

Дебатът за промените в Кодекса на труда прерасна в исторически спор за датите 3 март и 24 май. Спорен за депутатите в пленарна зала се оказа внесеният от ГЕРБ законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, с който се предлага парламентът да обяви датата 24 май за национален празник на България.

В хода на дебата стана ясно, че ресорната комисия по труда не подкрепя законопроекта. Депутатите от "Има такъв народ", "БСП за България" и "Възраждане" настояха да не се противопоставят двата празника. От "Демократична България" заявиха, че темата е важна, но не може да бъде обсъждана просто като една от многото промени в Кодекса на труда.

От името на вносителите Радомир Чолаков обясни, че е редно всички народни представители да се замислят какъв образ изграждаме пред света.

"3-ти март отправя сигнал, че ние сме благодарни на Русия. На 3-ти март българите благодарят на руските братя освободители. На 3-ти март винаги редом до българското знаме е редно да се вее руското знаме. Това е сигналът, който България отправя с националния си празник", каза Чолаков.

По думите му вторият сигнал, който отправяме, е свързан с образа на Санстефанска България. Тази карта на Санстефанска България, за българския народ и за българската история, е проблем. Тя ни е създала три национални катастрофи. Този идеал - той е много хубав, много грандиозен, много величествен, но е довел до три национални катастрофи, добави депутатът. Чолаков посочи, че зад всяка друга дата, освен 24 май, "пробива сянката" на една велика сила, без която ние не можем. Чолаков каза още, че 24 май вече започват да ни го крадат. 

Депутатът Петър Кънев от БСП посочи иронично, че дотук всичко е чудесно. "Искам само да ви информирам, че датата 24 май е официален празник на Русия", каза той.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов посочи, че е много мерзко, недостойно и нечистоплътно от българския парламент да се противопоставят българките празници. 3-ти март обединява българския народ. Той каза, че очевидно има политически причини да се иска сега 24 май да е националният празник на България. Според него има целенасочена кампания срещу 3-ти март.

Костадинов не иска 24 май да е национален празник, било стара русофобска манджа

Партия "Възраждане" няма да подкрепи идеята на ГЕРБ датата 24 май да е националният празник на България.  Лидерът на партията&nbs...

Филип Попов от левицата каза, че обикновено националните празници са свързани с независимостта и свободата. Той припомни, че с подписването на Санстефанския мирен договор се създава Третата българска държава като отделен международен правен субект." Естествено и нормално е 3-ти март да бъде национален празник на България", каза Попов. "Дотам ли опряхте, колеги от ГЕРБ, не посягайте на 3-ти март и не го противопоставяйте на 24-ти май", апелира той.

Колегата му Александър Симов призова да не използват такива важни дати като част от политическата борба. Това политизиране на националните празници е нещо дълбоко перверзно и порочно, посочи Симов. Никой не може да съпостави и противопостави тези два празника, каза още Симов. 

Той добави, че има необходимост от много по-широк обществен дебат, а не от заиграване с елементарните политически страсти на ежедневието.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също взе думата и помоли да бъде намерен начин и подход да бъдат обсъдени всички теми по човеколюбив начин, извън всякаква политическа конюнктура.

"Много разделения станаха, а времената са много тежки и ще стават все по-тежки и нека не си правим илюзии, апелира Иванов. Идват тежки времена, най-малкото, което трябва да опитаме да направим в тези времена, е да се опитаме малко да се посъберем, малко да се пооткажем от лесните възможности да се нацепим по още една тема и да се счепкаме по още една тема. После, на другия ден, как точно ще взимаме важните решения", попита Иванов. Темата е важна, с уважение към необходимостта тя да бъде обсъдена, хайде да я обсъдим по някакъв по-добър начин", каза Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика