Имаме ли дипломатически отношения с Княжество Нова Атлантида?

13313
Имаме ли дипломатически отношения с Княжество Нова Атлантида?
Снимка: БГНЕС

Любопитна тема в Народното събрание. Има ли България дипломатически отношения Княжество Нова Атлантида? Въпросът беше част от парламентарния петъчен контрол, зададен от няколко нечленуващи в група депутати, към топ дипломатът на страната ни - Екатерина Захариева. Историята на вулканичния остров в Тихия океан край Нова Зеландия е прелюбопитна и в нея има българска връзка. Новообразуваният плаващ остров е собственост на българина Валентин Баланов, който го провъзгласява за княжество и дори поиска той да стане част от територията на България през 2017г. - можете да се запознаете с нея тук: Депутати питат Захариева за отношенията ни с Княжество Нова Атлантида

България не е признавала под никаква форма Княжество Нова Атлантида, стана ясно от думите на външния министър, предаде репортер на БГНЕС.

Временно плаващо образувание от пемза, поясни министър Захариева, което е с ниска плътност и значителен размер, веднага е започнало постепенно да се разтваря в океана – процес, изследван от редица учени и публикуван в научни списания. Захариева препоръча за потвърждение народните представители да влязат с контакт с Геоложкия институт „Страшимир Димитров“ към БАН, според който образуванието вече не съществува.

Червен депутат: България няма никаква стратегия за Северна Македония

"Кога точно разбрахме, че договорът за Добросъседство не се изпълнява. Кога ни стана ясно, че правителството на Северна Македония няма ...

„В този смисъл разбирате защо и Министерството на външните работи не развива външна политика спрямо несъществуващата територия Княжество Нова Атлантида. Не са поставяни и разглеждани въпроси от двустранен характер“, уточни Захариева, позовавайки се на чл. 2 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, съгласно който установяването на такива става по взаимно съгласие, т. е. наличието на две суверенни държави.

Захариева припомни и историята на казуса: До тук се стигна, след като през лятото на 2012 г., вследствие изригването на един от най-големите подводни вулкани, в южната част на Тихия океан се образува плаващ остров с огромни размер, приблизително колкото държавата Белгия, намиращ се на около 1000 км северно от Нова Зеландия. Че островът е ничия собственост, първи установява българският гражданин Валентин Баланов, който след проведена консултация с един от най-големите юристи по морско право в световен мащаб – чл. кор. проф. д-р Александър Янков, предприема предписаните от него действия, включително и експедиция по завладяването му. Действията по придобиване собствеността на острова са документирани включително и пред европейски нотариални кантори.

След завладяването на острова, същият е предложен да стане част от територията на България, която да се възползва от природните богатства, намиращи се в неговата икономическа зона.

"Тъй като този обект не е трайно закрепен за земните недра и плавайки, променя местонахождението си, той не може да се третира нито като земя, нито като остров. Ето защо не съществува правна възможност той да бъде обявен за част от пределите на България“, обясни днес външният министър. „Не считаме и за възможно реализирането на евентуални икономически ползи за страната, предлагани от г-н Баланов, от експлоатацията на ресурсите, намиращи се в изключителната икономическа зона и континентален шелф, поради обстоятелството, че такива не могат да бъдат определени за плаващото образувание", допълни още Екатерина Захариева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика