Иран има готовност да доставя природен газ за България (ВИДЕО)

1089
Иран има готовност да доставя природен газ за България (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Иранската страна проявява сериозен интерес към проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България, както и към този за терминала за втечнен природен газ на Александропулис.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се срещна в Техеран с министъра на петрола на Ислямска република Иран Бижан Намдар Зангане.

Ще си сътрудничим с Иран в ядрената енергетика (ВИДЕО)

България е готова да си сътрудничи с Иран в сферата на ядрената енергетика. Това стана ясно след среща в Техеран на премиера Бойко Бо...

В момента в Иран функционира завод за втечнен природен газ, след 3-4 години ще достигне максималният си капацитет. Иранската страна заяви готовност да доставя към страната ни през газовата връзка с Гърция първи количества ирански природен газ, каза Петкова, цитирана от правителствената информационна служба.

"След премахването на санкциите в Иран съществуват много възможности за сътрудничество и ние сме длъжни да намерим всички опции за увеличаване търговския си стокооборот. България има намерението да се превърне в газоразпределителен център и той вече придобива своите параметри".

Това коментира министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти в Техеран.

Ние търсим възможно най-много източници на газ, така че да можем да диверсифицираме възможностите както за нашия вътрешен пазар, така и за пренос, продължи Митов и добави, че разговорите по въпроса продължават и иранската страна е заинтересована от този тип сътрудничество.

Що се отнася до оборудването за АЕЦ „Белене” - това е доста сложна тема и сега започват разговорите. Трудно можем да говорим за конкретни параметри, но е необходимо да се дефинира пред иранската страна сегашната ситуация между нас и Росатом, а оттам нататък да се види дали иранската страна проявява интерес, заяви Даниел Митов.

Борисов заминава на официално посещение в Иран

Министър-председателят Бойко Борисов и водена от него делегация ще бъдат на официално посещение в Ислямска република Иран, в периода от...

Европа е наясно с разговорите, които водим в момента. Ако ядрената програма на Иран е насочена само за граждански цели, а нашето желание за сътрудничество е в тази сфера, Европа няма проблем с това, обясни първият ни дипломат.

Знаем позицията на Израел по отношение Иран, знаем много добре какви са техните притеснения и се стараем да ги адресираме, каза още Митов и продължи: Не мисля, че българската страна, а и ЕС, има намерение да застрашава отношенията си с Израел или да влиза в договорки или параметри, които биха попречили на добрите взаимоотношения с Израел и на тяхното развитие.

Няма база за притеснение. Нашите израелски колеги също са наясно, че тук става въпрос за търговски взаимоотношения, които са взаимно изгодни и по никакъв начин не застрашават Израел, заключи външният ни министър. 

Република България и Ислямска република Иран ще работят за задълбочаване на икономическите си отношения и синхронизиране на действията срещу данъчните и митническите измами.

За това се разбраха министърът на финансите Владислав Горанов и иранският министър на икономическите въпроси и финансите Али Тайебния на среща в културно-историческия комплекс „Саадабад“ в Техеран.

Иран обяви, че е предотвратил най-големия терористичен заговор в историята си

Иранската държавна телевизия съобщи, че тайните служби са успели да предотвратят „най-големият терористичен заговор“ срещу ...

Иранският икономически и финансов министър Али Тайебния постави въпроса за засилване на сътрудничеството между България и Иран в областта на финансите и банковото дело, с акцент върху активизиране на междубанковите контакти. По думите на Тайебния, това ще улесни търговските взаимоотношения между двете държави и ще даде импулс за цялостно развитие на икономическите им връзки.

Българският финансов министър Владислав Горанов посочи, че отношенията между търговските банки не са обект на пряка държавна намеса, но правителството на Бойко Борисов е готово да сътрудничи с всички легални средства за развитието на контактите между икономическите субекти от българска и иранска страна. „България е заинтересована да развиваме с бързи темпове търговските и финансовите си отношения с Иран, защото след отпадането на икономическите санкции, пред нас се открива възможността да намерим нови пазари за българския бизнес. Паралелно с това можем да предложим добри условия за ирански инвестиции на територията на Европейския съюз“, заяви Владислав Горанов. По думите му, двете страни вече са поставили добро начало на реактивизиране на икономическите си отношения, изразяваща се в обмяна на информация и ноу-хау.

Горанов изрази задоволството си от доброто ниво на българо-иранските отношения в областта на митническото сътрудничество и борбата с митническите и данъчните престъпления. Двамата финансови министри се обединиха около добрия ефект, който би имало подписването на междуправителствена спогодба за взаимна административна помощ за правилното прилагане на митническото законодателство и за предотвратяване, разследване и борба с митническите нарушения. Горанов и Тайебния изразиха увереност, че това ще бъде направено в близките месеци и ще подпомогне усилията на двете правителства за подобряване на събираемостта на бюджетните приходи.

В заключение Владислав Горанов и Али Тайебния коментираха потенциалната възможност за размяна на експертни делегации между финансовите министерства на България и Иран, които в бъдеще да съдействат за отстраняване на трудностите в икономическите отношения между двете страни, както и да обменят опит по отношение на ключови държавни функции.

ВИЖТЕ ВИДЕО 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика