Ирина Бокова: Баща ми не е убил Райко Алексиев

11640
Ирина Бокова: Баща ми не е убил Райко Алексиев
Снимка: Getty Images

"България в следващите седмици трябва да определи позицията си. В края на март ще започнат изслушване на кандидатите. Това е въпрос на тактика, стратегия. Аз не мога да следя в детайли всичко, защото наистина имам много работа. Моята цел не е да се занимавам с вътрешната политика на България. Тази клеветническа кампания - доста негативна спряло мен, пълна с лъжи, не просто ме натъжава, а ме кара да мисля, че от България не би трябвало да идват такива новини. Това занимание с нашата народопрсихология ни дърпа назад."

Това заяви в интервю за bTV генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Анализатор: Шансовете на Ирина Бокова за шеф на ООН не са големи

Шансовете на настоящия шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова да замести Бан Ки-мун начело на ООН не са големи. Това мнение изказа анализаторът Але...

На въпрос дали би се отказала от кандидатурата си генерален секретар на ООН Бокова отговори, че за нея няма драма, каквото и да е решението на българското правителство и добави, че: „Каквото и да е решението, е недостойно да се води такава кампания, която вреди на България.“

Запитана кой води тази кампания, Бокова отговори, че не знае кой може да е.

„Аз от 25 години съм публична личност, за мен всички знаят всичко. Работила съм за демократичното развитие на страната и да се поставя под съмнение дали осъждам престъпленията на комунизма, разбира се че ги осъждам, никой не може да убива без съд и присъда“, каза още Бокова и допълни, че напълно разбира обвиненията спрямо баща ѝ, но отрече да е „вързана“ с тях.

„В едно демократично общество хора да бъдат съдени за това което правят, но абсурдните клевети, които се отправят, на които аз не бях обръщала внимание досега, защото е недостойно, трябва да се сложи край на това. Обвиненията на г-н Алексиев, напълно го разбирам мъката му, обвиненията към баща ми, казани на чашка в едно литературно кафене. Когато една лъжа се повтори няколко пъти тя става истина. Аз съм това, което съм“, категорична бе Бокова и добави: „Ако вървим по тази логика, всеки трябва да каже кой е баща му. Когато виждам критики от съратници на моя баща, ми се вижда повече от абсурдно”.

Вук Йеремич се оттегли, подкрепи Бокова за ООН

Пожелавам на моя приятел Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, успех в надпреварата за поста генерален секретар на ООН. Това за...

Има болка и разочарование от това, което се случва в момента, но е защото имам разочарование от България. Това е болка за България, защото това ни поставя в една негативна светлина пред света. Баща ми е представлявал едно поколение от годините на Втората световна война, той е антифашист, бил е партизанин и не смятам, че за това носи вина. Такъв е бил периодът и такива са били убежденията му. През 1976 година го свалят от всички постове, уточни още Ирина Бокова.

Относно кандидатурата на Кристалина Георгиева Бокова каза, че я уважава, но че българското правителство трябва да реши този въпрос.

Помолена на даде оценка на правителството на Бойко Борисов Бокова отговори, че не е вътрешен политик, за да си позволи да дава оценки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика