"Искам да нося отговорност": Борисов предложи коалиционно споразумение на ПП-ДБ (ВИДЕО)

6714

ГЕРБ няма да приеме меморандума, представен от "Продължаваме промяната - Демократична България", а вместо това ще поиска коалиционно споразумение за общо управление през следващите 3 години. Това обяви водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг след среща между партийното ръководство и парламентарната група.

По думите му в следващото правителство министерските постове трябва да се разпределят пропорционално според електоралните резултати.

Според лидера на ГЕРБ коалиционното споразумение за управлението на държавата ще бъде за следващите 3 години. Той зададе 10-дневен срок споразумението да бъде изготвено и анонсира, че ще бъде обсъдено след 6 март, след като представителите на ГЕРБ се завърнат от участието им на форум на Европейската народна партия (ЕНП). Още: "Делкане" на държавата, избори или ново мнозинство: Анализ на политолога Цветанка Андреева (ВИДЕО)

"В сглобки повече няма да участваме"

"Не виждам никаква алтернатива да работим с БСП и "Възраждане" и това е единственото възможно. Искам да го подпишем това в споразумение, което и те, и ние да спазваме", категоричен беше той.

"Ако темата за Външно министерство продължи да стои, от сега ви казвам – отиваме на предсрочни избори", заплаши бившият премиер.

"Ние повече в такива сглобки, недоизказани, невидени, неорганизирани няма да участваме", закани се Борисов. Той обяви, че ще предложи на съпредседателя на коалицията Кирил Петков след като бъде договорено споразумението, да се пристъпи към попълване на мандатите в Комисията по защита на конкуренцията.

"Започваме с тези регулатори, които изискват мнозинство от 121 гласа и след това към тези с по 160 гласа", уточни Борисов.

Пътуващ кабинет

Според Борисов в момента имаме "кабинет на външните работи". "Ако погледнете колко народ се извървя в Париж, в Украйна и някак си всичко, което касае хората в България, мина на заден план. Превърнахме се в пътуващ кабинет, от който научаваме какво ще се случи в България”, каза Борисов. Още: Борисов: Петков е брилянтен стратег - прилага ми тактика, която е научил в Харвард

"Помолил съм Габриел в последната графа на оценката на министрите да има и отчет. Милена Стойчева 46 нощувки в чужбина, Кирил Вътев 24, Иванка Шалапатова 30, Зарица Динкова над 50-това са истински външни министри", каза Борисов.

По думите му министър Тагарев "помахал" от Версай, където бил на конференция. "Когато ние сме били във Версай той не знам къде е бил", каза още Борисов.

Изпращане на войски в Украйна

Той коментира и думите на френския президент Еманюел Макрон от вчера, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап "няма консенсус" за подобно решение. По-късно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбергзаяви, че Алиансът не планира да изпраща свои военни. Още: Христо Иванов потвърди: Борисов ми се обади, ще преговаряме

Лидерът на ГЕРБ припомни думите на Столтенберг и добави:

"Към това се присъединява и нашата партия. Политиката не се прави в България и не се прави в полза на хората. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика