ИТН, ГЕРБ и прокурори в един глас срещу закона за противодействие на корупцията

3916
ИТН, ГЕРБ и прокурори в един глас срещу закона за противодействие на корупцията
Снимка: БГНЕС

Сериозни критики от депутати на ГЕРБ и "Има такъв народ", както и от представители на прокуратурата, отнесе законопроектът за противодействие на корупцията, внесен "Продължаваме промяната". Това стана по време на обществено обсъждане в сградата на парламента. 

Проектът на управляващите, който миналата седмица мина първо четене в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, предвижда разделянето на сега действащата Комисия за противодействия на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) на два отделни органа. Освен разделянето на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество и Комисия за противодействие на корупцията, новият закон разписва и създаването на разследващи инспектори, които да имат правомощия по извършването на проверки и разследвания по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, както и право на служебно оръжие. 

Тошко Йорданов: Рашков има само един арест – на Борисов, който завърши позорно

Промените в закона за КПКОНПИ и назначаването на Бойко Рашков за шеф на комисията са различни неща. Това каза в интервю за предаването ...

Въпреки че от партията на Слави Трифонов подкрепиха промените на първо четене в комисия, на днешното обсъждане Ива Митева определи разделянето на антикорупционния орган като "нескопосано". Според нея част от разпоредбите на законопроекта са неясни.  "Цялата комисия, с всички текстове, по-скоро е направена като щит за депутатите и министрите и бухалка за всички останали. Моят прочит е такъв", заяви Митева пред участниците в дискусията.

"Росица Кирова от ГЕРБ посочи, че има обществена необходимост от промени в тази сфера, но призова вносителите на законопроекта да го оттеглят", докато той бъде преработен. 
Отрицателно становище изразиха и от Асоциацията на прокурорите в България. Заместник-председателят на съсловната организация Даниела Ангелова изказа мнение, че законопроектът може да превърне антикорупционния орган в репресивен, тъй като политическите въжделения на вносителите са надделели над юридическите аргументи.

Отрицателно становище по проекта на нормативен акт от името на следователите изрази Ясен Тодоров, заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС). Припомняме, че той беше член на ВСС от 2012 до 2017 г. Тогава влезе в съвета като част от квотата на парламента и оглавяваше етичната комисия. Той беше един от защитниците на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Според него текстовете представляват една „недомислена компилация от предложения", които ще доведат единствено до неясноти при сформирането на новия орган.

"Дали може да извършва оперативно-издирвателна работа и да му се вменят разследващи функции? Това трябва да е обект на много прецизен дебат, който да продължи във времето и да бъде професионален, без политически оттенък", призова той. Тодоров допълни, че в законопроекта не е заложен образователен ценз за разследващите инспектори и посочи, че ще е грешка законодателят да го приеме в този му вид.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика