Правната комисия в НС прие на първо четене закона за КПКОНПИ

2468
Правната комисия в НС прие на първо четене закона за КПКОНПИ
Снимка: БГНЕС

Правната комисия прие на първо четене Законопроекта за противодействие на корупцията. Това се случи с подкрепата на 14 народни представители от „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, против бяха четирима, а трима се въздържаха.

Законопроектът за противодействие на корупцията разписва разделянето на КПКОНПИ на два отделни органа - Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество и Комисия за противодействие на корупцията. Също така се предвижда да има разследващи инспектори, които ще могат да извършват предварителни проверки и разследвания по реда на НПК, както и ще имат право и на служебно оръжие.

Обособяването на две комисии позволява фокусиране, надграждане и задълбочаване в работата, а създаването на разследващ инспектор е в отговор на „ключови дефицити в дейността по разследване на корупционни престъпления“, посочват вносителите Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ и група народни представители.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС посочи, че проектът представлява само разделяне на КПКОНПИ на две. Тя определи разделянето като „нескопосано“ и отбеляза, че реформата в комисията ще спре за известно време възможността да се разследват корупционни престъпления, заради много въпроси по прилагането на законопроекта, ако остане в този му вид. Захариева посочи множество пропуски в законовите предложения, като отбеляза че няма изисквания за професионална квалификация за разследващите инспектори. „Трябва сериозно да се пренапише законопроектът, всички разпоредби свързани с администрацията и разследващите инспектори“, добави тя.

От ДБ отбелязаха важността на разследващия елемент на Комисията за противодействие на корупцията, заложен в законопроекта, който в сегашната Антикорупционна комисия липсва. И заявиха своята подкрепа към предложените промени.

Депутатите от ИТН ще подкрепят проектозакона за противодействие на корупцията

Депутатите от "Има такъв народ" ще подкрепят проектозакона за противодействие на корупцията, увери Андрей Михайлов, член на Комисията ...

„Противодействието на корупцията е приоритет на всички, но борбата с корупцията не е по силите само на една политическа партия, пък било и тя с най-голямата парламентарна група. Затова подкрепяме, всички, идеята за противодействие на корупцията, както и предложения нов законопроект“, коментира Андрей Михайлов от „Има такъв народ“. Според него по този законопроект има много работа – „ще положим всички усилия в тази насока, за да се получи хубав законопроект“.

Пред медиите Михайлов коментира, че ИТН подкрепя правилата за избор на председател на сегашната КПКОНПИ. Той отбеляза, че при разговорите между БСП и ИТН за подкрепа за съставяне на правителство не са обсъждани нито персонални кандидатури за Министерски съвет, нито други.

Във връзка със Законопроекта за противодействие на корупцията той заяви, че стремежът е да има добър нормативен акт. „Ако приемем акт, който не е качествено изработен, се подлагаме на риск да бъде атакуван в Конституционния съд и обявен за противоконституционен. Това ще бъде най-трагичният резултат за антикорупционното законодателство“, каза Михайлов.

На днешното си заседание, народните представители от правната комисия приеха на второ четене проекта за промени в Закона за съдебната власт във връзка с организацията на работа на европейските делегирани прокурори у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика