ИТН обвини Асен Василев, че еднолично решава за Плана за приемане на еврото

2405
ИТН обвини Асен Василев, че еднолично решава за Плана за приемане на еврото
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "Има такъв народ" обвини вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че еднолично решава за Плана за приемане на еврото. Това стана ясно на брифинг на групата в Народното събрание. Темата изявлението бе своеобразно продължение на декларацията на ИТН в зала от сутринта, а именно - Планът за приемане на еврото. Припомняме, че според прогнозите на финансовия министър въвеждането на еврото се очаква да се случи в началото на 2024 г. 

Председателят на групата на ИТН в парламента Тошко Йорданов нарече финансовият министър самодържец във финансовата сфера. "Толкова важно нещо за държавата като Плана за приемане на еврото, което засяга всеки един български гражданин и джоба и спестяванията, се опитва да го решава еднолично без да се допитва да парламента. Искам да му припомня, че ние сме парламентарна република. Министерски съвет е изпълнителна власт. Това е все едно бюджета финансовият министър да си го разпише сам", каза още Тошко Йорданов. По думите му това е много близко до диктатура.

Любомир Каримански призова Националният план за въвеждане на еврото да се разгледа от Комисията по бюджет и финанси и от народните представители.

"Само преди 20 дни мисля, че знаете колко остро беше поставен въпросът за Еврозоната и кои от народните представители най-много се интересуваха от този въпрос. Да припомня също така, че ако интересът беше толкова голям, сега това трябваше да бъде тяхна декларация, а не наша, тъй като "Възраждане" преди 20 дни гласуваха за един избор по точно определен начин, а днес мълчат по темата Еврозона. Странно защо", заяви Каримански. Той визира гласуването за управител на БНБ, на което Каримански не бе подкрепен.

Балабанов: Не са необходими предсрочни избори

Едни предсрочни избори в момента не са необходими. Това заяви депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов пред БНТ.  Той п...

Според него трябва да се има предвид, че ИТН стои твърдо зад това нещо този Национален план трябва да бъде представен, за да са сигурни, че курсът 1.9583 ще залегне там и ще бъде отразен. "Процесът по изтегляне на националната валута е изключително сложен, изключително труден процес. Кои органи са ангажирани, има ли съобразено съответствие с органите на МВР от гледна точка на изтеглянето на българския лев и времето как ще бъде разпределено това нещо. Не на последно място от изключително значение е как ще устоим на шока от инфлацията", каза той.

ИТН коментираха и темата за СЕМ и дали се обмисля увеличаване на състава, защото са непредставени там. Мнението им е, че не е проблем дали ще са представени или не, тъй като е вредно и погрешно в регулатора да се вкарват хора, които са политически представители.

Темата за Съвета за електронни медии е актуална, тъй като днес депутатите трябва да изберат двама членове на медийния регулатор. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика