Ива Йорданова с остра критика към ВМРО и Агенцията за българите в чужбина

13998
Ива Йорданова с остра критика към ВМРО и Агенцията за българите в чужбина

За мен лично е разочароващо, че Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) отиде именно при тези, които най-много се облагодетелстват от схемите с удостоверенията за български произход. Така Ива Йорданова, която бе предложена от служебното правителство на Георги Близнашки за председател на ДАБЧ, коментира избора на Борис Вангелов за ръководния пост в Агенцията.

Йорданова обяви, че чрез неправителствената организация, която е в процес на регистрация, ще следи много внимателно работата на новия председател и това дали препоръките на Инспектората и Върховната административна прокуратура ще бъдат спазени. Тя припомни, че са установени много нередности и трябва да бъдат предприети много смели и навременни действия за отстраняването им. Йорданова изрази надежда, че новият председател ще направи точно това, информира БГНЕС.

Димитър Владимиров смени Ива Йорданова като зам.-председател на ДАБЧ

Със своя заповед служебният премиер проф. Георги Близнашки назначи досегашния главен секретар на Държавната агенция за българите в чу...

Нарушенията са посочени в доклада на Върховната административна прокуратура. В него се казва много ясно, че са нарушени 5 члена на Административно-процесуалния кодекс, Закона за българското гражданство, както и Международната спогодба за легализация на документи.

"Абсурдно е в една държавна агенция, където се издават документи, въз основа на които се получава не само българско, но и европейско гражданство, да има такива нередности и да не се говори за тях", смята Йорданова.

Според нея в ДАБЧ има страшно много нередности и в момента цари меко казано организационен хаос. Затова трябва да бъдат предприети бързи действия, които да вкарат нещата в рамки. "От тази гледна точка много бързо ще стане ясно в каква посока новия председател насочва ДАБЧ", заяви Йорданова.

Вангелов от доста години се занимава с въпросите на българите в чужбина и от тази гледна точка, кандидатурата му е професионална. Той е юрист. От друга страна няма как да не прави впечатление, че той е кандидатура на ВМРО. Бил е кандидат за народен представител от Патриотичния фронт. Независимо от кого е предложен, той трябва да обслужва интересите на българите в чужбина, а не на партийните функционери, каза Йорданова в отговор на въпрос дали кандидатурата на Вангелов е професионална или политическа.

Цанова: Ива Йорданова не се е явила на публичен конкурс

Има сериозни проблеми в дейността на Агенцията за българите в чужбина. Там има нарушения и сериозни съмнения за корупция, издават се уд...

Тя се въздържа от коментар на факта, че Вангелов бе одобрен в отсъствието на вицепремиера Меглена Кунева от заседанието на Министерския съвет. "Смятам, че все пак госпожа Кунева успя да направи предварително изслушване на кандидатите, което се случи за пръв път. Оттам нататък решението за назначение на председателя на ДАБЧ е на премиера. Така е по закон", подчерта Ива Йорданова.

В заключение тя заяви: "В никакъв случай не съжалявам, че не се явих на конкурса за председател на ДАБЧ. С моята оставка и искането за публичен конкурс, успях да постигна нещо, което досега не се е случвало. Ако цената на моята оставка бе това, значи си е струвало".

Правителството определи юрисконсулта от ВМРО Борис Вангелов Борисов за председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Той е областен координатор на партията за Велико Търново. В това си качество бе водач на листата на Коалиция "Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО" за Габровския район.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com