Ивайло Дичев: Трябват строги санкции за лъжи по темата ковид. Лъжи, които убиват хора

16175
Ивайло Дичев: Трябват строги санкции за лъжи по темата ковид. Лъжи, които убиват хора
Снимка: БГНЕС

Културният антрополог проф. Ивайло Дичев коментира протеста на "Възраждане" отвъд темите за ескалиралото напрежение и насилието над журналисти. Как обществото ни загуби усещането си за солидарност? Защо живеем "с една перверзна версия на либералната демокрация въплатена в безсмъртното "всеки сами си прецения" и кои са кандидатите за слава под антиваксърския флаг - проф. Дичев пред Actualno.com.

Какъв е коментарът Ви за случилото се вчера – ситуативна ескалация на напрежението и преброяване на електората или събитие, което е определящо за нас като общество изобщо?

За жалост този протест не е изолиран, многобройни медийни говорители повтарят подобни глупости, в парламента има и депутати от други партии, които са на тези позиции, особено в ИТН. Проблемът е много дълбок, българското общество е загубило усещането за солидарност.

Ако преведем това, което искат докараните с автобуси от Възраждане, то е: не ни пука кой ще мре и дали болниците изнемогват. Не искаме държавата да прави каквото и да било за своите граждани, всеки да си гледа своя кеф. И знаете ли кое е най-страшното? Това разрушаване на държавата ни се случва под звуците на патриотични песни и с размахване на националния флаг.

Почнахме да свикваме, че патриотизъм означава разрушаване на нацията, на институциите, на здравия разум. Нали помните как вееха байряци в защита на правото да бием жените, да малтретираме децата си?

 

Можем ли да говорим за някакъв тип представителност на този протест за страната ни и на практика исканията му в момента в дневния ред на нацията ли са?

Никому не е приятно да спазва мерки за безопасност. Нали помните как протестираха срещу коланите на автомобилите, срещу забраната да се пуши в заведения? И по света е така, но последователната политика постепенно налага мерките.

Отговорното мнозинство свиква и почва да ги спазва. Проблемът ще дойде, ако управлението на държавата се разклати – например заради инфлацията или при знак за разпадането на мнозинството и повей на нови избори. Тогава под антиваксърския флаг ще се наредят и други кандидати за слава.

Премиерът Петков протегна ръка и предложи диалог, но възможно ли е да съществува такъв между хора, които наричат ваксините „отрови“ и „експериментална течност“ и човек, който е с поставени три дози и е заобиколен от експерти по вирусология и здравеопазване?

Това правителство дойде на власт след протести – няма как сега да хвърлят сълзлив газ. Споменатият от вас кретенизъм се дължи на джунглата, в която се превърна медийното ни пространство. Трябва да се наложат много строги санкции за лъжи по темата ковид – лъжи, които буквално убиват хора. Това е част от извънредните мерки, които ситуацията предполага.

За съжаление няма да се случи – живеем с една перверзна версия на либералната демокрация, въплътена в безсмъртното „всеки сам си преценя“.

 

Как се отнася системата към такъв тип партии и виждате ли прилики с политически сили от типа „Ред, законност, справедливост“, „Атака“, „Воля“?

Този вид партии се хранят от скандали и агресия. В момента, в който се нормализират, те изчезват. Затова най-добре да не им се обръща много внимание – караниците им придават реалност. Бедата е, че обикновено някои системни играчи ги ползват за „златен пръст“. Ще видим къде ще се подреди „Възраждане“, засега си нямат патрон в парламента.

Какво очаквате да се случи като следствие от този протест – реакция в подкрепа на антиваксърския и конспиративен тон или обратно – ваксинационна активност?

Струва ми се, че протестът на Възраждане ще има позитивна роля – ще накара отговорните хора да се замислят за това, дали искат да съучастват в подкопаването на българските институции и националния ни интерес. Той може да се окаже един вид ваксина срещу безотговорност и – парадоксално! - да накара много българи да се ваксинират срещу ковид, защото не искат да са като тези от автобусите.

Интервю на Ивайло Илиев

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика