Ивайло Калфин ще говори за ролята на демокрацията в ЕС на престижно събитие в САЩ

14312
Ивайло Калфин ще говори за ролята на демокрацията в ЕС на престижно събитие в САЩ
Снимка: БГНЕС

От днес до 20-ти март лидерът на листата на АБВ за европейските избори Ивайло Калфин ще бъде в САЩ за участие в конференция за бъдещето на Европейския съюз, организирана от мозъчния тръст Център за стратегически и международни изследвания (CSIS).

В историческото градче Улямсбърг, край Вашингтон, Центърът събира известни имена от европейската и американска политика и университетски преподаватели, журналисти и политически коментатори. Те ще дискутират бъдещето на европейския континент в навечерието на стогодишнината от началото на Първата световна война. Участниците ще се опитат да обосноват необходимостта за по-нататъшна федерализация на Европа както и нуждата от ново лидерство, което да извърши промяната. Юбилеят се отбелязва с различни събития по целия свят.

Калфин: Напускам политиката при неуспех на АБВ

Неуспех на АБВ означава, че аз няма как да се занимавам с политика оттам нататък. В идеята АБВ съм заложил на практика политическите си...

Ивайло Калфин, който е единственият представител на Европейския парламент на форума, е поканен да говори за ролята на демокрацията в създаването или края на Съюза. Калфин ще трябва да обясни до каква степен гражданите и тяхната подкрепа за европейския проект са важни за неговото оцеляване или пък бъдещето на Европа зависи от нейните лидери, които я управляват от Брюксел. В същия панел ще участват и бившият министър на отбраната на Великобритания и член на Британския парламент Лиъм Фокс и издателят на германския вестник "Ди Цайт" Йозеф Йофе.

Сред участниците в конференцията за бъдещето на Европа са зам.-министърът по социалните въпроси на Германия и бивш член на борда на Европейската централна банка Йорг Асмусен, бившият еврокомисар Франко Фратини, министърът на външните работи на Словакия Мирослав Лайчак и др.

Други теми на дискусията в Уилямсбърг са бъдещето на страните от Южен Кавказ и Русия. Организаторите са включили и няколко дискусии за Украйна, в една от които лектори ще бъдат бившите президентски съветници по националната сигурност на САЩ Збигнев Бжежински и Брент Скрокрофт, както и коментаторът на вестник "Ню Йорк таймс" Роджър Коен.

В сряда Калфин ще участва и в брифинга, който Центърът за стратегически и международни изследвания традиционно дава за журналисти преди посещенията в чужбина на американския президент. Той ще говори пред американските журналисти за актуалните теми и настроения в Европа преди първата визита на Барак Обама като президент в Брюксел и в Рим от 24 до 27 април.

ЕП одобри отпускането на допълнителни средства за Украйна и Западните Балкани

Европейският парламент одобри допълнително финансиране за Украйна и за Западните Балкани, приемайки днес с 596  гласа "за" и 63 "п...

Центърът за международни и стратегически изследвания е най-влиятелният мозъчен център в света по въпросите на отбраната и националната сигурност според класацията на Университета в Пенсилвания, САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика